Brexit

Rutte: ‘Brits paspoort aanvragen? Nederlands paspoort inleveren’

Door Berend Sommer - 15 juli 2017

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) vindt dat burgers die een tweede paspoort aanvragen, geen recht hebben op de Nederlandse nationaliteit. 22.000 mensen tekenden een oproep aan de regering om de regels voor dubbele nationaliteiten te versoepelen. De regering ziet daar niets in: het is kabinetsbeleid om dubbele paspoorten tegen te gaan.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt dagblad Trouw. Het kabinet wil dubbele paspoorten vermijden. Bij een aantal landen is dat niet mogelijk. Iedereen met Turkse ouders krijgt automatisch ook de Turkse nationaliteit. Maar van wie een nieuwe nationaliteit aanneemt, wordt het Nederlandse paspoort ingetrokken.

Brexit

Het vraagstuk van de dubbele nationaliteit krijgt sinds de Brexit een nieuwe dimensie. Een Brits paspoort heeft voordelen voor verblijf in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Aangenomen wordt dat vrij verkeer van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk niet meer vanzelfsprekend zal zijn, wanneer de Britten de Europese Unie (EU) definitief hebben verlaten.

De Britse premier Theresa May suggereerde dat EU-burgers tot vijf jaar na de Brexit niet hoeven vrezen voor hun verblijfsvergunning, maar dat staat niet zwart op wit. Ongeveer 100.000 Nederlanders wonen in het Verenigd Koninkrijk.

Reactie Mark Rutte

‘Als de band met een ander land groter is geworden dan de band met Nederland, dan komt er een moment waarop de Nederlandse nationaliteit vervalt,’ laat Rutte weten. De regering maakt in een reactie geen woorden vuil aan de Brexit, en in hoeverre dit een uitzondering is. ‘Het tegengaan van de dubbele nationaliteit is voor dit kabinet steeds het uitgangspunt,’ aldus Rutte.

Of een volgend kabinet de regels omtrent dubbele paspoorten zal versoepelen, is zeer de vraag. Tijdens de verkiezingscampagne zinspeelde CDA-leider Sybrand Buma erop dat koningin Máxima haar Argentijnse paspoort zou moeten inleveren. Dat bleek overigens niet haalbaar: ook de Argentijnse nationaliteit kun je niet verliezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.