Terreur Premium Corner

Toch geen martelaar: ‘IS is niet de ware religie’

Door Nikki Sterkenburg - 18 juli 2017

Met de ineenstorting van Islamitische Staat rijst de vraag wat te doen met Nederlandse jihadisten die zich bij IS hebben aangesloten. Die blijken toch liever te willen terugkeren dan op het slagveld te sneuvelen.

Met een geblokte sjaal om zijn gezicht vertelde Leidenaar Reda N. in het najaar van 2016 dat hij graag terug wilde naar Nederland. Hij zat samen met andere spijtoptanten en krijgsgevangenen in een ‘heropvoedingskamp’ in Noord-Syrië. Reda sloot zich in 2014 aan bij Islamitische Staat, maar wil terug. ‘IS is niet de ware religie. Ze vermoorden mensen alsof het niets is. Als je niet gaat vechten, behandelen ze je heel slecht. Ze zijn heel slecht voor mensen. Ze gebruiken mensen als kanonnenvoer.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.