#Formatie

Bijna vakantie. Op het nippertje een doorbraak in formatie?

Door Berend Sommer - 17 juli 2017

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen vandaag opnieuw aan onderhandelingen in het Johan de Witthuis. Onder leiding van informateur Gerrit Zalm wordt opnieuw geformeerd.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Er staat de onderhandelaars van de vier partijen een lange dag te wachten. Volgens het bureau woordvoering van de informateur wordt er tot negen uur ‘s avonds vergaderd over een nieuwe regering. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie laat weten dat de locatie opnieuw is gekozen, omdat ze goed bevalt.

Begin vorige week vergaderden de vier partijen ook al in het monumentale pand, op een steenworp afstand van de Stadhouderskamer aan het Binnenhof waar de meeste gesprekken plaatshebben. Ook is voor deze locatie gekozen, omdat het er aanmerkelijk koeler is dan in de Stadhouderskamer, waar volgens de formatiepartijen de ramen niet open kunnen.

Voortslepende formatie

De vier partijen laten niets los over de voortgang van de gesprekken. Vorige week werd maandag en dinsdag ook geformeerd in het monumentale pand aan de Kneuterdijk. Op woensdag en donderdag lagen de gesprekken alweer stil voor overleg met de eigen achterban. De onderhandelaars van de ChristenUnie reisden af naar Berlijn, voor een concert van de Ierse band U2.

De formatie is meer dan 120 dagen onderweg. De laatste week van juli en de eerste week van augustus nemen de onderhandelaars vrij. Er worden ‘centimeters gemaakt, geen meters,’ waarschuwde D66-leider Alexander Pechtold eerder deze week. ‘In elk geval geen millimeters,’ grapte hij vrijdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.