Visumplicht

Ambassadeur tegen Albanezen over visumplicht: ‘sensatiebericht’

Door Bauke Schram - 24 augustus 2017

De Albanese ambassadeur in Nederland ontkent dat er problemen zijn met criminele Albanezen in Nederland. Op de nationale televisie in Albanië doet zij onthullingen over criminele Albanezen en de oproep om weer een visumplicht in te voeren af als sensatie.

Uit een gelekt rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat Nederland een belangrijke uitvalsbasis is voor Albanese criminelen. Vooral Amsterdam is de spil in een groot crimineel netwerk.

Toetreding tot EU

Naar aanleiding van de berichtgeving riepen politie en Justitie het kabinet op om te pleiten voor herinvoering van een visumplicht voor Albanezen. Alleen zo kan het worden voorkomen dat de Albanezen ‘over een paar jaar het hele Damrak in handen’ hebben, aldus een recherchechef tegen dagblad De Telegraaf, die over het rapport berichtte.

De visumplicht werd in 2010 afgeschaft, omdat Albanië  toetredingsgesprekken voert met de Europese Unie (EU). De roep om het visumplicht opnieuw in te voeren, kwam dan ook hard aan in het land op de Balkan.

Sensatie

Adia Sakiqi sprak de Albanezen toe op de nationale televisie in Albanië. De ambassadeur in Den Haag riep de Albanese bevolking op zich niet te veel aan te trekken van de berichten uit Nederland. Het gaat om een onzinbericht in een sensatiekrant, zegt Sakiqi.

Volgens De Telegraaf zou een hooggeplaatste ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor EU-uitbreiding, tegen de Albanese ambassadeur hebben gezegd dat ze de berichtgeving niet te serieus moet nemen. Het ministerie ontkent die bewering overigens.

De Nederlandse autoriteiten moeten volgens Sakiqi de nadruk leggen op het aanpakken van misdaad die is gerelateerd aan drugshandel en prostitutie, die worden aangewakkerd door het toerisme in bijvoorbeeld Amsterdam. Maar uit het rapport van justitie blijkt dat juist Albanezen een grote rol spelen in deze criminele onderwereld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.