Amsterdam

Amsterdamse jihadronselaar al jaren actief, maar nooit vervolgd

Door Elif Isitman - 26 augustus 2017

De Amsterdamse salafist Keith Rienksma staat in nauw contact met Nederlandse terreurverdachten, en verspreidt propaganda van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij had onder meer contact met Raoul A., die onlangs werd opgepakt in Suriname, waar hij vermoedelijk een aanslag wilde plegen op de Amerikaanse ambassadeur.

Rienksma, die al jaren actief is, is nog nooit strafrechtelijk vervolgd, meldt Het Parool zaterdag. De krant sprak zelf met salafist Rienksma.

Succesvolle jihadistenbeweging

Hij was eerder actief in de salafistische jongerengroep Straat Dawah. De groep werd door de AIVD omschreven als een van de succesvolste jihadistische bewegingen van Nederland. Meerdere leden van die groep zijn naar het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van IS afgereisd. Bovendien beheerde Rienksma de Facebookgroep De Zuivere Aanbidding.

Naar eigen zeggen zou Rienksma een aantal weken dagelijks contact hebben gehad met Raoul A., die samen met zijn broer wordt verdacht van het willen plegen van een aanslag op de Amerikaanse ambassadeur. A. werd een paar weken geleden opgepakt in Suriname. Rienksma zegt te hopen dat A. ‘in de gevangenis bij zijn geloof blijft’, en zegt smeekbeden zijn kant uit te sturen.

De salafist geeft toe zowel online als offline jongeren te benaderen, en aan te moedigen IS te steunen. Zo vertelt hij ze dat, vanuit de islam bezien, het uitreizen naar het ‘kalifaat’ van IS ‘gerechtvaardigd’ is.

‘Soms kan ik iemands gedachtegoed wat beter maken, door uit te leggen dat ze daar vechten voor de vrede,’ aldus Rienksma. ‘Als iemand kiest om te gaan, houd ik hem niet tegen. Dan heb ik respect voor zijn moed en wens ik hem succes.’ Waarom hij zelf dan niet naar het ‘kalifaat’ is gegaan? ‘Omdat mijn strijd hier is,’ aldus Rienksma, die ervoor koos om in Amsterdam te blijven.

IS-propaganda

Op de Facebookgroep van De Zuivere Aanbidding konden jongeren Rienksma benaderen met vragen over de islam. Via chatkanalen verspreidde hij bovendien op grote schaal executievideo’s van IS.

Op internet gaat het gerucht onder jihadisten dat Rienksma een informant van de AIVD zou zijn, iets wat hij zelf stellig ontkent. Hij is actief binnen meerdere Amsterdamse moskeeën, waar hij naar eigen zeggen welkom is.

Zo organiseerde hij vorig jaar in de salafistische Tawheedmoskee in Amsterdam-West een kinderfeest. Bij de Ummah-moskee in Nieuw-West werd hij eerder echter weggestuurd, omdat hij daar hoogoplopende ruzie kreeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.