Gezondheid

Bestuurders ChickFriend opgepakt om eierschandaal

Door Bauke Schram - 10 augustus 2017

Na een reeks invallen in Nederland en België zijn twee bestuurders van het bedrijf ChickFriend opgepakt. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte jacht op de bestuurders vanwege hun rol in het eierschandaal.

ChickFriend zou het bestrijdingsmiddel Fipronil hebben gebruikt om stallen met leghennen te ontluizen. Daarmee zou het de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Ook worden de bestuurders verdacht van het bezit van een verboden middel.

Simon Rozendaal verbaast zich over fipronil-paniek: Paracelsus zou onze normen idioot hebben gevonden

Enorme schade

Het OM doorzocht donderdag acht locaties, samen met de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Twee mannelijke bestuurders uit Barneveld en Zaltbommel werden aangehouden. Hun woningen zijn ook doorzocht.

Door ChickFriend zouden zeker 180 Nederlandse pluimveebedrijven zijn besmet met het giftige ontluizingsmiddel Friponil, wat tot een ‘eierschandaal’ heeft geleid in Nederland, België en Duitsland. Faillissement dreigt voor diverse Nederlandse pluimveebedrijven die zijn stilgelegd. Veel schappen met eieren in supermarkten werden leeggehaald. Miljoenen eieren zijn vernietigd.

Pluimveebedrijven gaven donderdag aan dat ze verwachten dat de schade uitkomt op zeker 150 miljoen euro. ‘Als het consumentenvertrouwen niet snel herstelt, kan de schade oplopen tot 300 miljoen,’ zegt boerenvereniging ZLTO in De Telegraaf.

Onderzoek

Naast ChickFriend, dat wordt verdacht het middel te hebben gebruikt, worden ook de Belgische toeleverancier Poultry-vision en een Nederlands bedrijf waarmee het samenwerkte, onder de loep genomen.

Het OM doorzocht in het teken van het onderzoek locaties in Bergen op Zoom en in de buurt van Uden en Ede. De onderzoeksteams hebben beslag gelegd op auto’s, banktegoeden en onroerend goed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.