criminaliteit

Door blunder politie krijgt Klaas Otto tapgesprekken van medegevangenen in handen

Door Elif Isitman - 23 augustus 2017

Door een blunder van de politie heeft motorclub No Surrender-oprichter Klaas Otto in de gevangenis tapgesprekken van medegedetineerden gekregen en kunnen beluisteren. Het gaat om telefoontjes die andere gevangenen vanuit de gevangenis de Torentijd in Middelburg hebben gepleegd.

‘We houden er rekening mee dat per ongeluk privacygevoelige gesprekken van medegevangenen bij Klaas Otto zijn beland,’ zegt een woordvoerder van de Brabantse politie.

‘Om hoeveel opnamen het gaat kunnen we nog niet zeggen omdat we dat nog onderzoeken.’ Ook zou de politie onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren. De politie wil niet zeggen of de opnamen al zijn teruggehaald.

Toestemming om eigen gesprekken te beluisteren

Klaas Otto zit in voorarrest omdat hij verdachte is in verschillende strafzaken. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem onder meer van afpersing, bedreiging, witwassen, beïnvloeding van getuigen, mishandeling en brandstichting.

De rechter gaf hem toestemming om getapte gesprekken die hij zelf voerde vanuit de gevangenis terug te luisteren, ter voorbereiding op zijn verdediging. Maar door een fout zijn dus ook gesprekken van medegedetineerden bij hem bezorgd.

De blunder zou voor onrust zorgen in de gevangenis. Er gaan geruchten dat Otto zijn medegedetineerden intimideert met zijn kennis uit hun telefoongesprekken. Volgens zijn advocaat Louis de Leon gaat het hier slechts om geruchten, en gedraagt Otto zich als een ‘modelgevangene’. Ook de politie zegt dat er geen signalen zijn van onrust binnen de gevangenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.