nederland

Geen aanwijzingen voor opzet reeks stalbranden

Door Rob Ramaker - 17 augustus 2017

Er zijn geen aanwijzingen voor opzet bij de reeks grote stalbranden deze zomer. Hoewel (pogingen tot) brandstichting in stallen incidenteel voorkomt, worden de meeste branden veroorzaakt door defecte elektra of onveilige werkzaamheden.

Deze zomer waren er kort na elkaar vijf grote stalbranden. Vooral een brand in het Gelderse dorp Erichem, waarbij 20.000 varkens omkwamen, zorgde voor maatschappelijke verontwaardiging.

Lees meer in Elsevier Weekblad deze week over de machteloosheid bij stalbranden. Schiet de aanpak tekort? 

Brandstichting vlot uitgesloten

Ondanks de opvallende frequentie en de omvang van de branden zijn er geen aanwijzingen voor opzet. Bij de grote brand in Erichem en Agelo in Twente sloot de politie brandstichting vlot uit.

In Nederweert, Limburg, veroorzaakte een lamp hoogstwaarschijnlijk de brand, en in Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant, was sprake van blikseminslag. De brand in Swifterbant, Flevoland, waarbij op 16 augustus veertigduizend kippen omkwamen, wordt nog onderzocht.

Varkenshouder in Oirschot

Brandstichtingen in stallen komen incidenteel voor. In 2014 probeerde iemand de stal van een varkenshouder in Oirschot in brand te steken. Mogelijk uit onvrede over diens uitbreidingsplannen. Bij het Verbond van Verzekeraars is één geval bekend van een stal die in 2016 door vandalen in brand was gestoken, zegt woordvoerder Oscar van Elferen. Hij kent geen voorbeelden van brandstichting door verzekeringsfraudeurs of dierenrechtenactivisme.

Cijfers van Brandweer Nederland laten zien dat het aantal branden en dierenslachtoffers toeneemt. In 2016 vonden 47 branden plaats waarbij 200.000 dieren omkwamen. Het hoogste aantal sinds 2012 de brandweer begon met een systematische verzameling van de statistieken. Het is wrang. Een in 2011 vastgesteld actieplan moest zorgen voor een afname. Een evaluatie van het plan wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het Verbond van Verzekeraars reageerde vandaag op de reeks stalbranden. Het onderzoekt met de aangesloten verzekeraars of een extra inspectieronde op veehouderijen kan helpen nieuwe branden te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.