Terreur

Jihadrapper Marouane B. steunt DENK: ‘Overheid is te rechts’

Door Bauke Schram - 25 augustus 2017

Jihadrapper Maoruane B. vindt de Nederlandse overheid te rechts. De Syriëganger hoopt nog steeds terug te komen uit door IS bezette gebieden. In Nederland kan de partij DENK rekenen op zijn steun.

In een interview met omproep WNL onthult Marouane B. zich op dit moment in de Oost-Syrische stad Mayadin te begeven. Het ‘hoofdkwartier’ van terreurstaat Islamitische Staat (IS) is gevestigd in Mayadin.

Jihadisten in Nederland: zijn we wel voorbereid op terugkeerders?

Kamikazeactie uitvoeren

De jihadrapper doet nogal schimmig over zijn daden in Syrië. ‘Ik heb nooit bekend of ontkend een IS-strijder te zijn en in IS-gebied te zitten,’ aldus B. Momenteel zou hij bezig zijn met gevechtstrainingen.

In een toelichting op een eerdere rap zei B. dat hij ‘waarschijnlijk’ omkomt als ‘martelaar’, omdat hij een laatste offensief zou plegen in Syrië. ‘Ik zou het geen probleem vinden om een kamikazeactie uit te voeren waarbij ik tien andere militairen meeneem, want dat zijn dan tien onderdrukkers minder,’ zegt Marouane B. tegen WNL.

‘DENK komt op voor minderheden’

Over de Nederlandse politiek zegt Marouane B. dat hij de Nederlandse regering veel te rechts vindt. ‘Een linkse (democratische) overheid komt dichter bij de Sharia dan een rechtse overheid,’ aldus B. Hij hekelt het feit dat er geen islamitische partij is in Nederland. De beweging DENK komt het dichtste bij, volgens B.: ‘De politieke partij die ik steun is DENK, want ze komen voor minderheden op en ze zijn tegen het Niqaab-verbod.’

Zijn moeder zou overigens zijn ‘gekwetst’ door de opmerking van Mark Rutte dat het beter is dat jihadgangers in Syrië of Irak overlijden dan dat ze terugkomen.

Vervolgd bij terugkomst

B. reisde in 2013 vrijwillig naar Syrië om zich aan te sluiten bij jihadistische groepen. Hij vertrok samen met vriend Robbin van D., die al snel terugkeerde. In 2014 speelde B. een rol in een propagandavideo van Islamitische Staat (IS). Nu de terreurgroep terrein en macht verliest, wil de jihadist terug.

Hoewel hij zelf koos voor de reis naar de door IS bezette gebieden, vraagt B. om medelijden en vergiffenis in zijn raps. B. heeft geen spijt van zijn acties, maar biedt wel zijn excuses aan aan zijn moeder, tegen wie de Syriëganger naar eigen zeggen vaak heeft gelogen.

De Arnhemse jihadist wordt onder meer verdacht van onthoofding. Als hij terugkeert naar Nederland, wordt hij direct vervolgd en voorlopig vastgezet, waarschuwt het Openbaar Ministerie.

DENK heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.