Amsterdam

‘Jongerenwerker Amsterdam maakte reclame voor jihad’

Door Tom Reijner - 23 augustus 2017

Bilal L., ex-sympathisant van de Hofstadgroep, heeft als jongerenwerker in Amsterdam de jihad gepropageerd. In plaats van radicalisering onder jongeren te voorkomen, zou hij deze juist hebben aangemoedigd.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

L.  werd in 2006 tot drie jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terreuraanslag.

In opdracht van Saadia a. T.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis werkte hij jaren bij Streetcornerwork, in opdracht van het Amsterdamse gemeentelijk bureau radicalisering en polarisatie van de inmiddels geschorste ambtenaar Saadia a. T. Saadia a. T., topambtenaar van de gemeente Amsterdam, is op non-actief gezet wegens verdenking van vriendjespolitiek en fraude, en blunderde in een zaak rond een jongen die naar Syrië reisde.

Experts waarschuwden de gemeente Amsterdam dat Bilal L. er na zijn vrijlating nog steeds radicale gedachten op nahield, maar die waarschuwingen sloeg de gemeente in de wind, schrijft De Telegraaf. Zelfs nadat zijn zus trouwde met een jihadstrijder in Syrië en zijn broer voor een islamstudie vertrok naar het streng-islamitische Saudi-Arabië, gingen er geen alarmbellen af. L. zelf zou in een e-mail het optreden van de radicaal-islamitische club Hizb ut-Tahrir hebben goedgepraat.

Deze organisatie heeft als doel alle moslimlanden te verenigen in een kalifaat. Zo’n streng-islamitische staat zorgt volgens Hizb ut-Tahrir voor  ‘stabiliteit en veiligheid’. Ex-collega’s van L., die sinds 2014 van de radar is verdwenen, zeggen dat hij jongeren juist aanmoedigde om meer kennis over de jihad te vergaren. De jongerenwerker zou zijn verleden als ex-sympathisant van de Hofstadgroep, onder meer verbonden met Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, angstvallig hebben verzwegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.