Amsterdam

‘Ronselaar vrij spel in Amsterdam door blunderende topambtenaar’

Door Bauke Schram - 04 augustus 2017

De geschorste topambtenaar Saadia A. T. kreeg in Amsterdam signalen door over ronselpraktijken. Zij deed weinig met die waarschuwingen, waardoor ronselaars vrij spel kregen.

Dat meldt althans De Telegraaf. Eerder berichtte Elsevier Weekblad dat T., die vorige maand op non-actief werd gezet vanwege zware verdenkingen van vriendjespolitiek en fraude, tussen 2013 en 2015 zwaar heeft geblunderd.

Amsterdamse topambtenaar Saadia a. T. blunderde in zaak Syriëganger

Geen communicatie met vader

Uit een rapport van de Nationale Ombudsman, die onderzoek deed naar de afdeling Radicalisering en Polarisatie, blijkt dat T. tekort schoot in de begeleiding van het gezin van een Syriëganger. Al jaren was de jongen in beeld, maar bij casusoverleg negeerde gemeente de zaak. Daarnaast werd zijn vader niet goed geïnformeerd.

Uit het rapport doemt het beeld op van twee gemeenteadviseurs die, op een paar huisbezoeken na, nauwelijks begeleiding bieden aan een vader die wil voorkomen dat zijn zoon afreist. Toen de jongen in Syrië overleed, weigerde de gemeente dit bericht aan de vader over te brengen.

Vrij spel

De Telegraaf meldt vrijdag dat T. in meer gevallen steken liet vallen. T. ondernam amper actie bij de dossiers van zeker vijf Amsterdamse jongeren. Terwijl de gemeente weigerde in te grijpen, kregen ronselaars vrij spel, zegt de krant.

In plaats daarvan hield T. zich bezig met het bagatelliseren van de rol die de islam speelt bij de radicalisering van moslimjongeren. Het beleid zou zijn veranderd sinds T. de baas werd over het anti-radicaliseringsprogramma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.