Rotterdam

Spaanse chauffeur vrijgelaten: geen verband met terreurdreiging

Door Elif Isitman - 24 augustus 2017

De Spaanse bestuurder van het busje dat woensdagavond in de omgeving van de Maassilo werd aangetroffen, is vrijgelaten. Hij is geen verdachte meer.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat hij geen verband houdt met de terreurdreiging die woensdag in de stad heerste. De man bestuurde een busje, en had gasflessen bij zich.

Dronken bestuurder met gasflessen

Het blijft een opmerkelijk verhaal. De man werd opgepakt toen hij heen en weer reed bij de Maassilo, waar het concert van de Amerikaanse indierockband Allah-Las was afgeblazen nadat informatie was binnengekomen over een mogelijke terreurdreiging. De man viel agenten op vanwege zijn rijstijl. Bij aanhouding bleek dat hij dronken was.

Ook vervoerde hij dus gasflessen, maar de politie concludeerde later dat hij monteur was en de flessen nodig had voor zijn werk.

Rutte prijst politieoptreden

Ondertussen prijst premier Mark Rutte het optreden van de autoriteiten tijdens de terreurdreiging. Hij is ‘onder de inruk’ van de politie, die snel handelde na signalen dat terroristen het zouden hebben voorzien op het concert van Allah-Las. ‘Ik vind het belangrijk om te zien dat we alert zijn zodra er serieuze signalen zijn,’ aldus Rutte.

De gemeente Rotterdam kreeg een tip binnen van de Spaanse politie over een mogelijke terreurdreiging. Kort daarop werd het concert van Allah-Las afgeblazen. Later in de nacht werd in Brabant een 22-jarige man uit Zevenbergen aangehouden vanwege een dreigend bericht dat hij verstuurde via Telegram, de versleutelde berichtendienst. Hij wordt daar nu over verhoord.

De politie wilde donderdagavond geen verdere informatie over de verdachte geven. Het is nog onbekend of en wanneer hij wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.