Rotterdam

Terreurverdachte Jimmy F. was zelf op ‘extremistenjacht’

Door Tom Reijner - 31 augustus 2017

Hoe (on)schuldig is Jimmy F., de 22-jarige student uit Zevenbergen, die ervan wordt verdacht achter de terreurdreiging in Rotterdam te zitten? Hij werd van zijn bed gelicht, maar zou zelf op zoek zijn geweest naar terroristen om zo informatie door te spelen aan de AIVD.

F., student aan de Avans Hogeschool in Breda (waar hij voorlopig niet welkom is), is lid van de onlinegroep Syria General. Leden van dit initiatief analyseren onder meer foto’s van IS-terroristen in Syrië om hun locatie te achterhalen, schrijft de Volkskrant.

Foto’s van Syrische president Assad

Op hun Twitteraccount is te lezen dat het ‘hun doel is om mensen te onderwijzen over de Syrische oorlog via nieuws-updates’. Er staan foto’s op van de Syrische dictator Bashar al-Assad en nieuwsberichten over de strijd tegen Islamitische Staat. De krant zag onder meer chatgesprekken in tussen Syria General-leden.

Als is uitgevogeld waar deze jihadisten zich precies bevinden, wordt de informatie doorgegeven aan inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. F. zou ook lid zijn van een subgroep, de ‘Anti-Terreur Infiltratie Eenheid’. Daarin wordt besproken hoe je terroristen informatie kunt ontlokken.

Advocaat: Jimmy had goede bedoelingen

Twee bronnen, die uit angst voor represailles van IS anoniem willen blijven, zeggen tegen de krant dat Jimmy F. geregeld sprak met de AIVD. Volgens hen was de inlichtingendienst op de hoogte van de infiltratiepogingen. Begin augustus kwam F. op de versleutelde chatdienst Telegram in contact met een zekere ‘Ayoub’. Die zou F. hebben verteld dat hij ‘met iets groters bezig was dan de aanslag in Parijs’.

Volgens vrienden probeerde de student er vervolgens achter te komen wat ‘Ayoub’ precies van plan was. Eerder stelde de advocaat van F., Karianne Bal, al dat haar cliënt goede bedoelingen had en terroristen wilde ontmaskeren via internet. ‘Ik ben ervan overtuigd dat hij zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig heeft gemaakt,’ zegt Bal.

Het bloedvergieten in Spanje bewijst dat veiligheidsdiensten niet elke aanslag kunnen voorkomen. Extremisten vinden steeds nieuwe wegen. Acht tips om je erop voor te bereiden

Gisteren werd bekend dat F. inmiddels is voorgeleid en dat zijn voorarrest met twee weken is verlengd. De 22-jarige man wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dreiging rond de Maassilo in Rotterdam, ruim een week geleden. Toen moest een concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las worden afgelast na een terreurmelding. Vlakbij de concertzaal werd de Spaanse bestuurder van een bestelbus, die gasflessen in zijn auto had, aangehouden. De man, een monteur, bleek dronken. Hij werd al snel weer vrijlaten

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.