criminaliteit

Zo kwam politie rovende Roemeense stuntbende op het spoor

Door Elif Isitman - 12 augustus 2017

De Roemeense stuntbende die eind vorige maand werd opgepakt voor het beroven van een rijdende vrachtwagens vol met iPhones, blijft nog zeker een maand in voorarrest. Meer details over de zaak komen zaterdag naar buiten.

Zo meldt De Telegraaf zaterdagochtend dat de Nederlandse politie kort voor de arrestatie getipt werd vanuit Roemenië.

Pinson-onderzoek

Een aantal bendeleden was in beeld bij de Roemeense politie. Toen die informatie kreeg dat leden naar Nederland zouden gaan, werd een onderzoeksteam ingelicht. Het onderzoeksteam in kwestie onderzoekt al langer soortgelijke ‘spectaculaire’ berovingen in Europa. Het geheime onderzoek ‘Pinson’ naar de stuntbende loopt al tweeënhalf jaar.

De Nederlandse recherche kreeg een telefoonnummer in handen, dat vervolgens werd afgetapt. Bellers praatten over ‘wielen die anders verpakt moesten worden’. Dat gesprek werd onderschept drie dagen nadat voor een half miljoen euro aan iPhones uit een vrachtwagen op de A73 tussen Venray en Venlo was geroofd. Het zou verhullende taal zijn geweest over de gestolen smartphones.

Speciale methode

De mannen konden via dit telefoontje getraceerd worden op een vakantiepark in Otterlo. Op 29 juli deed de politie een inval in een luxe villa op dat vakantiepark, waarbij de mannen werden gepakt en ook de dozen met iPhones werden aangetroffen. De groep mannen, die wordt bijgestaan door advocaat Yehudi Mosckowicz, wordt mogelijk aan Roemenië uitgeleverd.

Bij de beroving werd gebruik gemaakt van de ‘Romanian Roll Over’-methode, waarbij mannen vanaf de motorkap van een achtervolgende auto de vrachtwagendeur forceren met een flex en de lading wegkapen. Alleen al in Nederland zijn vijf van dit soort berovingen gepleegd. In totaal zijn zeventien rijdende vrachtwagens die dure producten vervoerden, de afgelopen jaren leeggeroofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.