Irma

Alarm om superorkaan Irma, militairen naar Sint-Maarten

Door Tom Reijner - 05 september 2017

De Nederlandse regering stuurt bijna honderd militairen naar Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba vanwege de komst van orkaan Irma. Deze gaat naar verwachting ‘grote schade’ aanrichten, als deze niet op het laatste moment nog van koers verandert.

Irma zal dinsdagavond en woensdag met windsnelheden tot mogelijk 250 kilometer per uur langs de Bovenwindse eilanden razen.

Irma veroorzaakte erg veel ellende

Als de orkaan niet van richting verandert, is de verwachting dat Irma ‘grote schade’ zal veroorzaken, meldt het Nederlandse ministerie van Defensie. Irma is de volgende orkaan na Harvey, die zoveel ellende veroorzaakte in de Amerikaanse staat Texas. Elke orkaan krijgt een opeenvolgende letter uit het alfabet. Irma is intussen uitgegroeid tot een orkaan van de zwaarste categorie. Heftiger dan zijn voorganger.


Er wordt naast de stormschade ook rekening gehouden met veel regenval en overstromingen. De militairen komen van Aruba en Curacao, en zullen vertrekken naar de Bovenwindse eilanden, die eveneens deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. De gestuurde militairen – mariniers en leden van de Arubaanse militie – helpen de Bovenwindse eilanden met de voorbereidingen om het noodweer het hoofd te kunnen bieden.

Ook Amerika zet zich schrap

Ze ondersteunen onder meer de lokale politie en zullen helpen bij de handhaving van de avondklok. Zodra de orkaan is gepasseerd, gaan twee marineschepen van Aruba en Curaçao naar de drie eilanden om nog eens extra militairen en hulp af te leveren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ministeries werken nauw samen om snel hulp te kunnen bieden. Minister Ronald Plasterk (PvdA) staat naar eigen zeggen voortdurend in contact met het bestuur van de drie eilanden.

Ook de Verenigde Staten zetten zich schrap. De gouverneur van Florida riep maandag al de noodtoestand uit. Harvey zorgde vooral voor veel schade door de overvloedige regenval. De orkaan bleef hangen in de atmosfeer, terwijl Irma vermoedelijk sneller overtrekt. Het noodweer zal zeer fel en hevig zijn, maar vermoedelijk niet zo veel schade berokkenen als Harvey, denken de weerkundigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.