Amsterdam

Amsterdam wil boa’s bewapenen met pepperspray en wapenstok

Door Elif Isitman - 23 september 2017

De stad Amsterdam wil zijn circa 400 ordehandhavers uitrusten met pepperspray en wapenstok. Het feit dat dat nu nog niet zo is, ‘wordt als een groot gemis ervaren,’ zegt directeur Rienk Hoff van de gemeentelijke dienst Handhaving en toezicht.

Boa’s hebben, anders dan agenten, geen politietraining gevolgd, maar doordat ze ook in de avond en nacht worden ingezet, krijgen zij met meer agressie en geweld te maken, zegt Hoff zaterdag in Het Parool.

‘We mogen de ordehandhavers uit het openbaar vervoer niet op de uitgaanspleinen inzetten als ze daar harder nodig zijn,’ klaagt Hoff. Naast het bewapenen van boa’s wil Hoff daarom ook dat de 70 toezichthouders in het openbaar vervoer ook op straat kunnen inzetten, en omgekeerd ook de 330 ordehandhavers op straat in het ov laten werken.

De vier grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie gevraagd ‘de verkokerde indeling’ te doorbreken en de regels te versoepelen.

.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.