Industrie Premium Corner

Ode aan de machinebankwerker: arbeid met een missie

Door Eric Vrijsen - 04 september 2017

In het voormalig Oostblok werden machinebankwerkers geëerd als onbetwiste modelarbeiders. En terecht. Ze zijn de beeldhouwers van de maakindustrie. En ondanks de rol van computers zijn goede ambachtslui nog altijd schaars.

Machinebankwerkers vormen de kern van de maakindustrie. Uit een klomp metaal draaien en frezen zij tot op een fractie van een millimeter nauwkeurig de onderdelen voor nieuwe machines, elektromotoren, auto’s, vliegtuigen en werktuigen voor de hightechindustrie.

Zonder de machinebankwerkers was de opbouw van de naoorlogse verzorgingsstaat in het vrije Westen nooit tot stand gekomen. Dit ambacht was cruciaal voor de welvaart en de wapenindustrie in de Koude Oorlog.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
2017

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.