Formatie

Broekers-Knol (VVD): ‘Dichtgetimmerd akkoord slecht voor democratie’

Door Berend Sommer - 09 september 2017

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol vindt de formatie te lang duren. Dat zegt ze in het radioprogramma Kamerbreed. Broekers-Knol vreest een dik Regeerakkoord waarin alles tot in de puntjes is dichtgetimmerd.

Opmerkelijk, omdat Broekers-Knol senator van VVD-huize is. ‘We zijn een half jaar verder. Dat doet vermoeden dat men op allerlei details met elkaar overeenstemming wil bereiken. Dat is de dood in de pot voor de democratie,’ Broekers-Knol.

‘Zorgelijk’

Broekers-Knol waarschuwt voor een dichtgetimmerd Regeerakkoord: dat belemmert het debat in de Kamer. ‘Straks is alles afgevinkt en is er een Regeerakkoord van tweehonderd pagina’s. Het is de vraag of zaken niet werkende weg kunnen worden georganiseerd,’ zegt Broekers-Knol. De voorzitter van de Eerste Kamer noemt een dichtgetimmerd Regeerakkoord ‘zorgelijk’.

‘Democratie bloeit met een goed debat. Ik vind het persoonlijk niet goed voor de democratie als alles is dichtgetimmerd,’ zegt Broekers-Knol. Ook Piet Hein Donner, de vicepresident van de Raad van State, was te gast in Kamerbreed. Hij vraagt zich af of de Tweede Kamer er goed aan doet om de rol van de Koning te minimaliseren bij de formatie. ‘Deze methode was bedoeld om het transparanter en democratischer te maken en het is de vraag of dat is gelukt,’ zegt Donner.

Donner merkt op dat er tussen de politieke partijen onderling weinig vertrouwen is.

Vrijdag liet demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zich ook al uit over de voortslepende formatie. ‘U lacht erom, maar als u mij in maart had gezegd dat er nu nog geen kabinet zou zijn, had ik u niet geloofd,’ zegt Dijsselbloem tegenover het FD. ‘Laat ik maar even mijn chagrijn erover uiten: het wordt echt in toenemende mate problematisch. Ik vind dat de partijen moeten afronden. Kent u die uitdrukking? Afronden!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.