Criminaliteit

Cel en tbs geëist voor doodsbedreigingen tegen Wilders

Door Berend Sommer - 21 september 2017

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van een jaar en opname in een tbs-kliniek geëist tegen de 26-jarige jongen. Naïm B. bedreigde Geert Wilders met de dood.

Dat meldt regionale krant De Limburger. De man uit Venlo, met een Marokkaanse achtergrond, slaagde erin om het telefoonnummer van de PVV-leider te achterhalen, en stuurde hem diverse sms’jes. Ook stuurde hij dreigmails. Naïm B. schreef onder andere ‘Ik haal je hoofd eraf’, en ‘Vieze Geertje Wilders en Tweede Kamer, jullie gaan eraan jongens’. Geert Wilders deed aangifte. Naïm B. werd gearresteerd door de politie toen hij onderweg naar Den Haag was.

Zwagbegaafd

Volgens zijn advocaat is de geëiste straf niet in proportie met het vergrijp. Te meer omdat de Marokkaanse jongen zwakbegaafd zou zijn. Onder de dreigmails die hij aan Geert Wilders stuurde, zette Naïm B. zowel zijn naam als zijn woonplaats.

Naïm B. moest ook voor de rechter komen voor bedreigingen aan het adres van een hotel en een drogisterij. Bij diezelfde drogisterij had hij ook een aantal spullen gestolen. De raadsvrouw van B. pleit voor een beperkte tbs-behandeling.

Belemmering democratie

Deskundigen verklaren was hij verminderd toerekeningsvatbaar toen hij zich schuldig maakte aan strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie ziet daarin echter geen reden tot vermindering van de eis. Mede omdat doodsbedreigingen een gevaar vormen voor de parlementaire democratie.

Op 5 oktober komt de rechtbank van Roermond met een uitspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.