Amsterdam

Saadia A.-T. nu zelf naar de rechter na ontslag

Door Berend Sommer - 09 september 2017

Saadia A.-T., voormalig rechterhand van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op het dossier radicalisering, vecht haar ontslag aan. Dat wordt bevestigd door haar advocaat Richard Korver.

Korver herkent zich niet in de beschuldigingen die de gemeente tegen Saadia uit. Dit meldt De Telegraaf. Saadia werd ontslagen nadat er een strafrechtelijk onderzoek naar haar liep, in verband met fraude en belangenverstrengeling. Saadia zou vrienden hebben bevoordeeld, en lucratieve baantjes hebben toegeschoven. Afgelopen zomer werd Saadia op non-actief gesteld, waarna Van der Laan haar op 31 augustus definitief ontsloeg.

Bij het strafrechtelijk onderzoek, dat nu door het Openbaar Ministerie wordt verricht, wordt ze bijgestaan door strafrechtadvocaat Richard Korver. Het aanvechten van het ontslag wordt gedaan door een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht. ‘Daar kan ik inhoudelijk niets over zeggen,’ aldus Richard Korver.

Opeens bestaat dubbele nationaliteit niet meer

Niet alleen worden dubbele nationaliteiten sinds 2014 niet meer geregistreerd, ook bestaande registraties zijn komen te vervallen.

Het koninkrijkje van Saadia

In augustus sprak de Volkskrant over ‘het koninkrijkje van Saadia’. Ze zijn het erover eens dat het belangrijker is om in de gratie te zijn bij de rechterhand van de burgemeester, dan goed werk te leveren. Zo is er sprake van ‘urenschrijvers’, die geen kennis van zaken hebben, maar wel door de gemeente worden betaald. Saadia werd eerder dit jaar geschorst. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar haar wegens fraude en belangenverstrengeling.

Al sinds 2014 is de Volkskrant op de hoogte gehouden van mogelijke belangenverstrengeling binnen de gemeente Amsterdam. De bronnen van de krant zijn overwegend van Marokkaanse komaf. Een van hen, een ambtenaar, zegt dat tips over mogelijke radicalisering niet altijd door Saadia en haar ambtenaren werden onderzocht.

Het schrijnendste voorbeeld daarvan is het vertrek naar Syrië van de minderjarige Achraf, in 2013. Zijn vader had de noodklok geluid bij de afdeling van Saadia. Hij had gemeld dat zijn zoon omging met ‘mannen met baarden’. De gemeente deed niets. De jongen sneuvelde in Syrië in 2015.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.