Justitie

Dit zegt Blok over met geld smijtende ondernemingsraad politie

Door Elif Isitman - 21 september 2017

De vorming van de Nationale Politie is te snel gegaan, zegt demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) donderdag. Het is een van de oorzaken dat het ‘toezicht op het financieel beheer ontbrak’.

Blok reageert naar aanleiding over de geldsmijtrel bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie.

‘Tempo en schaal bij de vorming van de nationale politie zoals oorspronkelijk gepland, waren te ambitieus,’ aldus Blok. De druk op de grootschalige omvorming van 25 regiokorpsen tot één, overkoepelende organisatie heeft er onder meer voor gezorgd dat de toezicht op het financieel beheer ontbrak. Volgens Blok heeft de COR in de periode in kwestie tenminste 600.000 euro te veel uitgegeven.

Grote sommen geld verspild

Eerder bleek dat grote delen van het politiebudget onrechtmatig en ondoelmatig werden besteed. Ook werden grote sommen geld verspild, werd er gesjoemeld met declaraties en ontbrak het aan goed toezicht. Zo ging veel van het budget van 1,6 miljoen euro op aan diners, feesten, hotelovernachtingen met champagneontbijt en de inhuur van onder meer imagocoaches. ‘Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven,’ zei korpschef Erik Akerboom destijds.

Ex-COR-voorzitter Frank Giltay kreeg promotie in plaats van straf. Toenmalig korpschef Gerard Bouman – die inmiddels is overleden– gaf hem een persoonlijke lening. Tegen Giltray loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. Ook worden er gesprekken gevoerd met leden van de toenmalige ondernemingsraad. Het gaat om mensen ‘die zelf van de wijn hebben meegedronken, en die gedeclareerd hebben’. De gesprekken gaan over het terugbetalen van foute declaraties.

Geen excuus

Het schandaal werd onderzocht door de commissie-Ruys, die onlangs concludeerde dat de totstandkoming van de Nationale Politie een ‘haastklus’ was. Ook de Tweede Kamer was eerder van mening dat de haast die achter de vorming van de Nationale Politie werd gezet aan de misstanden heeft bijgedragen. Maar dat is geen excuus, aldus de Kamer.

De partijen VVD en CDA willen dat politieofficieren niet langer worden vrijgespeeld doordat ze een functie hebben bij de ondernemingsraad. De COR heeft volgens deze partijen ‘te weinig binding met de werkvloer’ en is achterhaald.

De kwestie is wrang, erkende korpschef Akerboom eerder ook al. Het uitgavepatroon van de COR past volgens Akerboom in ieder geval ‘niet bij een korps dat ieder dubbeltje moet omdraaien’.

Inderdaad voerden politievakbonden in 2015 tien maanden lang koortsachtig actie voor een nieuwe cao, inclusief loonsverhoging. De acties kwamen nadat agenten vier jaar lang geen loonsverhoging kregen. Toen duidelijk werd dat minister Van der Steur geen concessies wilde doen, werden de acties steeds feller. Politiebureaus door het hele land gingen dicht, er werden geen bonnen meer uitgeschreven en er werd gestaakt bij grote evenementen als voetbalwedstrijden.

Ze kregen het uiteindelijk in december 2015 voor elkaar. Toen werd afgesproken dat politieagenten, verdeeld over 2015, 2016 en 2017, in totaal 6,5 procent loonsverhoging krijgen, plus een eenmalige bonus van 1000 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.