NOC*NSF

Strafblad staat IOC-lid Eurlings niet in de weg

Door Berend Sommer - 20 september 2017

Oud-minister Camiel Eurlings heeft een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen, ondanks zijn strafblad. Eurlings had een VOG nodig om aan te blijven in het bestuur van NOC*NSF en het Internationaal Olympisch Comité.

Dat meldt het AD. Eurlings kwam in opspraak toen zijn ex-vriendin hem beschuldigde van mishandeling. Ze zou een gebroken elleboog, een hersenschudding en diverse kneuzingen hebben opgelopen.

Achter gesloten deuren

De rechtszaak werd achter gesloten deuren afgehandeld, mogelijk om het imago van Eurlings – oud-minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Balkenende-IV, en voormalig topman bij de KLM – niet te schaden.

Er werd een schikking getroffen, maar Eurlings kreeg wel een aantekening op zijn strafblad. Eurlings kreeg een werkstraf opgelegd, die hij volgens het Openbaar Ministerie naar behoren heeft afgerond.

‘Ongemak verdwenen’

Algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen stelde een VOG in voor bestuurders van NOC*NSF, mede vanwege de strafzaak van Eurlings. ‘Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen,’ zegt Dielessen tegen het AD. Eerder vroeg het bestuur van NOC*NSF aan Eurlings of hij zich wilde terugtrekken uit het bestuur, maar Eurlings voelde daar geen noodzaak toe.

Justis, de instelling die bij aanvraag van een VOG een screening doet, beoordeelt in hoeverre een strafblad een belemmering vormt voor de werkzaamheden van de aanvrager. In het geval van Eurlings was dat niet zo.

Eurlings is sinds 2013 lid van het bestuur van NOC*NSF.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.