Criminaliteit

Gedetineerden tinderen erop los in cel

Door Berend Sommer - 20 september 2017

Vastzitten wegens drugshandel, en intussen vrouwen uitnodigen via dating-app Tinder? Criminelen slagen er keer op keer in om mobiele telefoons met internet de cel in te smokkelen. Vervolgens maken ze ongestoord gebruik van sociale media. Justitie zit met de handen in het haar.

Gedetineerden kunnen zonder al te veel moeite een mobiele telefoon de gevangenis in smokkelen. Dan wordt actief gebruikgemaakt van sociale media, zoals Facebook en Instagram. Hiermee proberen ze vrouwen te verleiden. Niet alleen voor afspraakjes binnen de muren van de cel, maar ook om smokkelwaar de gevangenis in te krijgen.

Dat onthult De Telegraaf vanochtend. Een gedetineerde in de Penitentiaire Inrichting in Veenhuizen probeerde een vrouw te verleiden om langs te komen in zijn cel. Vanuit zijn cel deed de man oneerbare voorstellen, en probeerde de vrouw te bewegen tot een seksafspraak. Hierbij stuurde hij naaktfoto’s en promiscue berichten.

De gedetineerde is naar zeggen 29 jaar oud, uit Somalië afkomstig en zit vast voor het dealen van drugs en witwassen. Hij had er echter niet op gerekend dat de vrouw met wie hij wilde afspreken de gesprekken zou doorsturen naar De Telegraaf.

Verstopte telefoon gevonden

De Dienst Justitiële Inrichting (DJI) is naar aanleiding van de berichtgeving in De Telegraaf een onderzoek begonnen. Bij een gevangenis in Veenhuizen werd een zoekactie gehouden, en met resultaat. Na een korte zoekactie werd er een telefoon gevonden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert gealarmeerd op deze onthulling. ‘Met periodieke controles en gerichte spitacties wil DJI een signaal afgeven dat contrabande niet wordt getolereerd.’ Onder contrabande vallen ook smartphones met internet. ‘Daarnaast zijn er dagelijkse celcontroles door externe teams met drugshonden. Gedetineerden worden gefouilleerd en gevisiteerd.’ Volgens het ministerie zijn er ook twee honden opgeleid die erin zijn getraind om mobiele telefoons te vinden.

Huurmoordenaar op Facebook

In februari werd bekend dat Jesse Remmers, die een levenslange gevangenisstraf uitzit, een laptop met internet in zijn cel had. Remmers was een huurmoordenaar in het criminele circuit, en zit onder meer vast voor de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Remmers had zelfs toegang tot Facebook.

Wanneer dit wordt toegelaten, verliest Justitie grip op de communicatiekanalen van criminelen. Het risico daarvan is dat delinquenten hun criminele activiteiten vanuit de cel voortzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.