Europese Unie

Juncker hekelt ‘onwetendheid’ van Rutte

Door Elif Isitman - 21 september 2017

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker haalt uit naar een aantal Europese leiders, onder wie premier Mark Rutte. Rutte had,  evenals de Deense premier Lars Løkke Rasmussen, vorige week kritiek op Junckers State of the Union-speech.

In zijn speech kwam Juncker met een aantal suggesties voor een ‘grotere en sterkere EU’. Hij stelde onder meer voor om de euro in alle lidstaten in te voeren, en de Schengenzone uit te breiden. Ook wil hij een EU die in 2050 uit dertig landen bestaat.

Onnodige veranderingen

Junckers bombastische toekomstvisie viel niet helemaal in goede aarde bij Rutte. Vooral waar het gaat om de supermachtige Europese ‘ministers’, bijvoorbeeld op het gebied van Financiën. Ook Rasmussen deed de suggesties van Juncker af als ‘onnodig’.

Rutte noemde het niet verstandig om het voorzitterschap van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) samen te voegen met de post van een Europees Commissaris. Rutte voelt ook niets voor het samengaan van het voorzitterschap van de Europese Commissie in Brussel met dat van de Europese Raad, de instelling van leiders van de lidstaten.

Je moet dat gescheiden houden, aldus de premier. ‘Daar zou ik nog wel eens even een robbertje over willen vechten.’ Ook noemde hij Juncker een ‘romanticus. Rutte is dat naar eigen zeggen ‘zelf niet zo’.

Voorstellen ‘staan al in Verdrag van Lissabon’

Juncker zelf reageerde donderdag op de uitspraken van Rutte en Rasmussen. Hij bekritiseerde ‘de staat van onwetendheid’ van de leiders. De voorstellen waar hij mee kwam zijn volgens hem ‘niet revolutionair’.

Volgens Juncker staat veel van hij voorstelde al in het Verdrag van Lissabon, en is hij naar eigen zeggen ‘zeer verrast’ dat sommige mensen, ‘onder wie regeringsleiders’ er zo gechoqueerd op reageren.

‘Het feit dat ik ze moet herinneren aan de regels in het Verdrag, en dat ik ze daarmee verras, verraadt de staat van onwetendheid van velen die doen alsof ze Europa onder alle omstandigheden kunnen leiden,’ aldus Juncker, in vileine bewoordingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.