Criminaliteit

Klaas Otto blijft vastzitten in zwaarbeveiligde inrichting Vught

Door Berend Sommer - 13 september 2017

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, blijft voorlopig vastzitten in de extra beveiligde inrichting in Vught. Dat bepaalde de rechtbank vandaag. Otto deed een verzoek tot overplaatsing naar een minder zwaarbewaakte cel.

Otto werd op 29 augustus naar de inrichting in Vught gebracht vanwege vermoedens dat hij vanuit zijn cel in Middelburg een aanslag plande op de officier van justitie in zijn strafzaak. De inrichting in Vught wordt voornamelijk gebruikt om terroristen in op te sluiten. Ook Mohammed B.,  de moordenaar van Theo van Gogh zit gevangen in Vught.

Dreiging op aanslag reëel

Het Openbaar Ministerie verklaarde tijdens de zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam dat de dreiging op een moordaanslag nog steeds reëel is. Er is geen reden om Otto naar een normaal huis van bewaring te brengen, omdat hij zich in Vught ook kan voorbereiden op zijn strafzaak, aldus het Openbaar Ministerie.

Volgens Otto’s advocaat, Louis de Leon, zit Otto in Vught in het zwaarst denkbare regime terwijl er geen concrete aanwijzingen zijn voor een poging tot moord. De verdachte zit volledig geïsoleerd, kan geen bezoek ontvangen van zijn familie en mag maximaal drie keer per week kort bellen. ‘Hij gaat er geestelijk aan onderdoor,’ vindt De Leon.

De rechtbank kan zich voorstellen dat het voor Otto lastig is om in Vught zijn verdediging voor te bereiden, maar de omstandigheden zijn niet bijzonder genoeg om hem daar weer weg te halen. Otto zit in voorarrest omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting. De strafzaak wordt op 6 oktober vervolgd, dan heeft de regiezitting plaats.

Blunder van de politie

Door een blunder van de politie heeft Otto in de gevangenis tapgesprekken van medegedetineerden gekregen en kunnen beluisteren, zo werd in augustus bekend. Het gaat om telefoontjes die andere gevangenen vanuit de gevangenis de Torentijd in Middelburg hebben gepleegd.

‘We houden er rekening mee dat per ongeluk privacygevoelige gesprekken van medegevangenen bij Klaas Otto zijn beland,’ zegt een woordvoerder van de Brabantse politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.