Prinsjesdag

Koning: ‘Iedereen moet profiteren van economische groei’

Door Berend Sommer - 19 september 2017

Koning Willem-Alexander sprak in de Ridderzaal de Troonrede uit: ‘Het gaat beter met de economie, maar nog niet iedereen profiteert daarvan.’ Dat moet in de komende jaren gaan gebeuren. Ook gaat er meer geld naar veiligheid.

De Koning begon zijn Troonrede met een steunbetuiging aan de slachtoffers van de orkaan Irma. ‘Op Prinsjesdag zijn alle ogen traditioneel gericht op Den Haag. Maar onze gedachten gaan ook uit naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, de eilanden die zwaar getroffen werden door de orkaan Irma.’

Troonrede 2017: lees hier de volledige tekst

 

Willem-Alexander wijdt ook een aantal woorden aan de economische groei, en stelt ook vast dat nog niet iedereen daarvan profiteert. ‘Er zijn meer mensen met een baan, meer mensen die een huis kopen en de economie bloeit. Het is belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.’ De regering wil er in 2018 voor zorgen dat iedereen zijn koopkracht kan behouden.

Volgens de Koning is de economische groei niet alleen het resultaat van de internationaal aantrekkende conjunctuur, maar ook het gevolg van hard werken en de veerkracht van de bevolking.

Instabiliteit in het buitenland

De Koning staat ook stil bij de buitenlandse politiek. ‘Het buitenland is een belangrijke factor,’ zegt Willem-Alexander. De Koning refereert aan terrorisme: ‘Het beste antwoord op terrorisme is vasthouden aan onze manier van leven.’ Ook benoemt de Koning de aanpak van radicalisering: Bestrijding daarvan vraagt om preventieve en regressieve acties.

‘Het meest bedreigend zijn de terroristische aanslagen in landen om ons heen.’

Willem-Alexander betreurt in de Troonrede de Brexit. Hij stelt dat we met de Britten een natuurlijke bondgenoot hebben verloren in de Europese Unie. In 2018 zal Nederland lid zijn van de VN Veiligheidsraad, dan is het zaak dat het land bijdraagt aan stabiliteit in de wereld. De regering trekt volgend jaar meer geld uit voor veiligheid.

‘De Nederlandse militaire inzet blijft primair gericht op de bredere ring van instabiliteit rond Europa, omdat die Nederland en zijn bondgenoten het meest raakt,’ zegt Willem-Alexander. ‘Onlangs heeft de regering u voorstellen gedaan om de lopende missies in Litouwen, Afghanistan en Mali, en de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS en de bestrijding van piraterij in 2018 voort te zetten.’

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.