nederland

Koning steekt inwoners Sint-Maarten hart onder de riem

11 september 2017

Koning Willem-Alexander heeft maandag het zwaar getroffen eiland Sint-Maarten bezocht. Hij bekeek de schade die is aangericht door orkaan Irma en sprak de lokale bevolking bemoedigend toe.

De Koning landde rond het middaguur (lokale tijd) op luchthaven Prinses Juliana, vernoemd naar zijn grootmoeder. Samen met minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) bekeek hij de schade aan de luchthaven. Het vliegveld is cruciaal voor het op gang brengen van de hulpverlening.

Daarna maakte het gezelschap een rondrit over het eiland waarbij het kon zien hoe groot de schade aan huizen, andere gebouwen en de natuur is. De Koning sprak onder meer met hulpverleners, politie en militairen. Ze bezochten ook het ziekenhuis, het Sint-Maarten Medical Center, en werden bijgepraat over de situatie van de haven en de watervoorziening.

Keihard getroffen
Orkaan Irma raakte Sint-Maarten keihard. Geschat wordt dat 70 procent van alle infrastructuur op het eiland is verwoest. Naast grote materiële schade, kwamen op het Nederlandse deel van het eiland vier mensen om. Op het Franse deel is het dodental hoger. De heropbouw van Sint-Maarten zal niet alleen lang duren, maar ook zeer kostbaar zijn voor het eiland, dat een overheidsbudget heeft van slechts 200 miljoen euro.

De veiligheidssituatie op het eiland is volgens premier Mark Rutte (VVD) ‘nog altijd fragiel’. Snel nadat de orkaan was overgetrokken, waren er berichten over grootschalige plunderingen. Zo’n 550 Nederlandse militairen helpen bij het herstellen van de orde.

Koning Willem-Alexander had op het eiland ook een ontmoeting met gouverneur Eugene Holiday, premier William Marlin en minister van Justitie Dennis Richardson. Hij overnacht op Sint-Maarten en gaat dinsdag naar de eilanden Saba en Sint-Eustatius, die ook zijn getroffen door Irma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.