Arnhem

‘Pegida-betogers’ verstoren installatie Ahmed Marcouch

Door Tom Reijner - 01 september 2017

Drie personen, die zeggen van anti-islambeweging Pegida te zijn, hebben vrijdag de installatie van Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem verstoord. Tijdens de bijzondere raadsvergadering in het stadhuis riepen zij vanaf de publieke tribune ‘Marcouch wegwezen’.

Ook bliezen ze op fluitjes. Op beelden is te zien hoe aanwezige politiemensen het trio uit de zaal verwijderden.

Buiten verklaarden de twee mannen en een vrouw tegen de pers dat ze van anti-islambeweging Pegida Nederland zijn. Ze zijn niet aangehouden.

PVV wilde een Kamerdebat

De keuze voor de 51-jarige PvdA’er Marcouch als burgemeester zorgde eerder voor ophef. De PVV, actiegroep Pegida en de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie NVU demonstreerden eerder in Arnhem tegen zijn voordracht, die volgens hen zou leiden tot ‘islamisering van de hoofdstad van de grootste provincie van het land’.

De PVV wilde een Kamerdebat over de benoeming, maar slaagde daar niet in. Marcouch volgt Herman Kaiser op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. De benoeming kon na de verstoring gewoon doorgaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.