Breda

PVV in het geweer tegen ‘opblaasbare vluchteling’

Door Tom Reijner - 18 september 2017

Een metershoge ‘opblaasbare vluchteling’ vaart woensdag Breda binnen, in het kader van het kunstfestival Graphic Matters. Zeer tegen de zin van de PVV-afdeling Noord-Brabant. De partij stelt vragen in de Provinciale Staten over deze ‘waanzin’.

De ‘Inflatable Refugee’ van het Belgische kunstenaarsduo Schellekens en Peleman is onderdeel van het festival Graphic Matters en is bedoeld om de migratiestroom onder de aandacht te brengen, schrijft de krant BN/DeStem. Het zes meter hoge gevaarte met muts, jeans en gympies voer al over het Venetiaanse Canal Grande en in Kopenhagen, Oostende en Mechelen.

Verspillen van belastinggeld

‘De Inflatable Refugee confronteert met zijn opvallende vertoning de inwoners van Breda met zijn aanwezigheid,’ schrijft de organisatie van Graphic Matters:  ‘Arriveert hij in een veilige haven of zal hij worden weggestuurd? Een kans of een probleem?’

Ook zegt de festivalorganisatie dat het vluchtelingenprobleem een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is voor veel Nederlanders. De PVV in Noord-Brabant ergert zich aan de kunst en aan teksten als deze, en stelt vragen in de Provinciale Staten.

‘Verheerlijken van massa-immigratie’

‘Hoe past het promoten van een zes meter hoge “opblaasbare vluchteling” bij de taakstelling van VisitBrabant (de marketingorganisatie van de provincie, red.)? Deelt u de mening van de PVV-fractie dat het waanzin is om belastinggeld te verspillen aan het verheerlijken van de massa-immigratie?’ wil de partij van Geert Wilders onder meer weten.

De activiteiten van het festival Graphic Matters stuiten de Brabantse PVV sowieso tegen de borst. De organisatie ‘promoot posters met eenzijdige stellingnames van anti-Trump en pro-islamisering’. ‘Kan het college aangeven of zij het wenselijk vindt dat middels overheidssteun, onder meer via Visit Brabant, dergelijke eenzijdige politieke deugpropaganda wordt gepromoot?’ is één van de acht vragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.