Overheid

Registraties dubbele nationaliteit niet in te zien

06 september 2017

De Nederlandse overheid heeft geen gegevens meer over Nederlanders die twee of meer nationaliteiten hebben, dat blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekblad.

Sinds 2014 wordt bij meerdere nationaliteiten alleen nog de Nederlandse nationaliteit geregistreerd. Maar ook bestaande registraties van dubbele nationaliteiten zijn bij het overzetten van gegevens van de gemeentelijke basisadministratie (GBA) naar de Basisregistratie Personen gewist. Dit gebeurde op advies van het college Bescherming Persoonsgegevens.

Onhandig voor terreurbestrijding

Dat dubbele nationaliteiten niet meer worden geregistreerd, is zeker onhandig nu minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie het Nederlanderschap van jihadisten met een dubbele nationaliteit wil intrekken . Omdat burgers niet stateloos mogen worden, geldt die maatregel alleen voor Nederlandse jihadisten die ook nog een andere nationaliteit hebben. En die gegevens zijn dus niet meer voor handen.

Woordvoerder Anna Sophia Posthumus van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt tegenover Elsevier Weekblad dat minister Blok voor elke jihadist nu een apart onderzoek moet opstarten. ‘Er moet inderdaad apart onderzoek gedaan worden, omdat dit niet meer wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen.’ Ze wil niet zeggen hoe tijdrovend dit is, of ingaan op de vraag of het ministerie nog een backup heeft. ‘Op de aard en omvang van dergelijk onderzoek kunnen we helaas niet nader ingaan. Alle benodigde middelen worden ingezet.’

Een bron bij de politie laat weten de situatie maar lastig werkbaar te vinden. ‘Het is ons niet duidelijk waar we zelf onderzoek kunnen doen naar eventueel andere nationaliteiten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.