Onderwijs

Salafistische school gaat ‘experimenteren met kinderen’

Door Berend Sommer - 05 september 2017

In Amsterdam-West opent dit najaar een islamitische middelbare school: het Cornelius Haga Lyceum. Vanuit moslimkringen zwelt de bezorgdheid aan over de stichting die deze school heeft opgericht. De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) zou banden onderhouden met salafistische organisaties.

Koepelorganisatie Contactorgaan voor Moslims en Overheid (CMO) luidt de noodklok en raadt ouders af om hun kinderen naar het Cornelius Haga Lyceum te brengen. Volgens Rasit Bal, de voorzitter van het CMO, kaapt de school het alleenrecht op islamitisch voortgezet onderwijs. Dat zegt hij in de Volkskrant. De geloofsovertuiging van het bestuur ‘schurkt aan tegen het salafisme’, aldus Bal.

Bal: ‘Ze zonderen zich af van de maatschappij, maar ook van de rest van de moslimgemeenschap.’ Ingrijpen kan de overheid niet, omdat de staat gebonden is aan Artikel 23 van de Grondwet, die vrijheid van onderwijs garandeert. De Raad van State oordeelde in juli dat de SIO daarom recht heeft op overheidssubsidie, op voorwaarde dat de school genoeg leerlingen kan werven.

Douceurtjes voor aspirant-leerlingen

In een folder voor het werven van leerlingen bood SIO douceurtjes aan: de stichting stelde ze elektrische fietsen en laptops in het vooruitzicht. Sander Dekker (VVD), staatssecretaris van Onderwijs, liet weten dat de onderwijssubsidie hiervoor niet kon worden gebruikt. Ook stond in de bij moskeeën rondgedeelde brochure: ‘De SIO biedt de mogelijkheid met extra twee lesuren per dag kosteloos de Edele Koran te memoriseren. Dit doe je naast de reguliere onderwijstijd in een vier jaar durende cursus. Voor meer info zie schoolgids. Meld je aan?’

‘Experimenteren met kinderen’

De SIO wilde al langere tijd een islamitische middelbare school oprichten. Problematisch is dat een aantal bestuursleden van de stichting de salafistische islam aanhangen. Oud-bestuurslid Abdoe Khoulani (tevens raadslid van de Haagse Partij van de Eenheid) liet zich in 2014 positief uit over terroristische organisatie Islamitische Staat. Eerder dit jaar noemde hij een groep Joodse studenten die op bezoek waren in de Tweede Kamer ‘toekomstige kindermoordenaars’.

Extreem-rechts protest

Bij het schoolgebouw van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam-West, klommen maandag twee extreem-rechtse mannen met bivakmutsen het dak op. Ze hingen en spandoek op met de tekst ‘Wie islam zaait, zal sharia oogsten’. De twee mannen werden door de politie gearresteerd.

Ook islamitische basisscholen raden ouders af om hun kinderen aan te melden bij het Cornelius Haga Lyceum voor islamitisch onderwijs. ‘Het bestuur [van de SIO, red.] heeft totaal geen ervaring met onderwijs, zegt Redouan Boudil, voorzitter van een aantal islamitische basisscholen tegen de Volkskrant, ‘ze gaan daar experimenteren met kinderen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.