Natuurgeweld

Beelden: grote ravage op Sint-Maarten door orkaan Irma

Door Berend Sommer - 06 september 2017

De gevreesde orkaan Irma bereikte woensdagmiddag (Nederlanse tijd) het Nederlandse-Franse eiland Sint-Maarten. Met snelheden van meer dan 250 kilometer per uur raast de orkaan door Nederlands grondgebied.

Op videobeelden is te zien dat de orkaan grote schade aanricht op het eiland. Bomen raakten ontworteld en vlogen door de lucht heen. De straten van het eiland staan blank. Ook zijn huizen en auto’s verwoest door het natuurgeweld. Het is nog niet bekend in hoeverre er dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Oog van de storm

Irma beweegt zich gestaag in westelijke richting.  Irma is in de VS tot een orkaan in de categorie 5 bestempeld, de zwaarste categorie. Volgens weerstations is de orkaan Irma de zwaarste storm ooit gemeten in het Caraïbisch gebied.


De Nederlandse regering stuurde bijna honderd militairen naar Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba vanwege de komst van orkaan Irma. Deze gaat naar verwachting ‘grote schade’ aanrichten, als deze niet op het laatste moment nog van koers verandert.

Irma veroorzaakte erg veel ellende

Als de orkaan niet van richting verandert, is de verwachting dat Irma ‘grote schade’ zal veroorzaken, meldt het Nederlandse ministerie van Defensie. Irma is de volgende orkaan na Harvey, die zoveel ellende veroorzaakte in de Amerikaanse staat Texas. Elke orkaan krijgt een opeenvolgende letter uit het alfabet. Irma is intussen uitgegroeid tot een orkaan van de zwaarste categorie. Heftiger dan zijn voorganger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.