Migratie

Transportbedrijf vervoert niet meer naar Engeland: ‘Te gevaarlijk’

Door Berend Sommer - 25 september 2017

Transportbedrijf Reining Transport uit het Groningse Kolham weigert nog langer om naar Engeland te rijden via de Franse stad Calais. De migranten daar zorgen voor te veel gevaar. ‘Ik wacht niet tot de eerste dode valt.’

Dat zegt Gerrit Hes, directeur van Reining Transport, tegen De Telegraaf. De kortste transportroute naar het Verenigd Koninkrijk loopt via Calais. Daarom is de route gewild, vooral bij het vervoeren van verse producten. Maar de route via Calais brengt ook groot risico mee: illegale migranten proberen aan boord te komen van de vrachtwagens, om ongezien de grens over te steken. Hierbij laten ze geen middel onbenut.

Stenen vliegen door de ruiten

‘Het is niet meer te doen,’ zegt Hes tegen De Telegraaf. ‘Onze chauffeurs werden bedreigd met stokken, de stenen vlogen door de voor- en zijruiten en de rijders moesten echt alles op alles zetten om niet belaagd te worden.’ De migranten hebben niets te verliezen, en nemen daardoor ongehoorde risico´s.

‘Ach, we hebben ze op alle manieren aan boord gehad,’ zegt Hes. ‘Inklimmers die gaten in het dak van een truck maakten, om in de bak terecht te komen. Maar ook in de airshield, bumpers, en gereedschapskisten onder de wagen.’

Chauffeur en transportbedrijf beboet

Als er onverhoopt een migrant in slaagt om zich in de vracht te verstoppen, worden chauffeur en bedrijf beboet. ‘Erger nog, als dat gebeurt en je vervoert producten in de voedingslijn, dan wordt je vracht afgekeurd. De migranten zitten namelijk urenlang tussen de spullen en doen daar gewoon hun behoefte. Dat zijn kostenposten die immens zijn,’ zegt Hes.

De migrantenkamp bij Calais, die ‘de jungle van Calais’ werd genoemd, werd in 2016 ontruimd door de Franse politie, maar dat heeft niet geholpen. ‘Er is de laatste jaren niets veranderd in Calais. Het gaat juist van kwaad tot erger,’ zegt Hes. Migranten proberen niet alleen in de buurt van Calais aan boord te komen van vrachtwagens, maar ook in België en zelfs in Nederland.

Jungle van Calais

In het geïmproviseerde tentenkamp zaten tot vorig jaar zo’n zevenduizend migranten, vaak afkomstig uit veilige landen, die via het Kanaal de oversteek naar Groot-Brittannië hoopten te maken. Het kamp was vaak het toneel van geweld en rellen.

Na de ontruiming kampt Calais nog altijd met een groot aantal migranten: in en om het havenstadje zouden zich nu nog steeds honderden migranten bevinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.