Amsterdam

‘Van der Laan sprong in de bres voor Bilal L.’

Door Tom Reijner - 14 september 2017

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is persoonlijk in de bres gesprongen voor Bilal L. Hij heeft ervoor gezorgd dat L., die in het netwerk zat van de Hofstadgroep, aan de slag kon als jongerenwerker. Onlangs bleek dat L. in die functie de jihad propageerde.

Hoewel L. een strafblad had en volgens de gemeentelijke regels zonder een Verklaring Omtrent het Gedrag niet mocht werken als jongerenwerker, is het Van der Laan geweest die ervoor zorgde dat L. dispensatie kreeg, schrijft De Telegraaf donderdag.

Saadia a. T. werd op non-actief gezet

‘De burgemeester vroeg Lieke Thesingh, toen deelraadsvoorzitter van Amsterdam-Oost, om L. dispensatie te verlenen. Dat hebben we ook op schrift,’ zegt woordvoerder Geke Uninge van jeugdwerkorganisatie Dynamo uit Amsterdam Oost. Thesingh bevestigt dat in de krant. ‘Je zou het kunnen beschouwen als een verzoek van de burgemeester, omdat hij wilde dat Bilal L. die activiteiten deed.’ Eind augustus werd bekend dat L. als jongerenwerker in Amsterdam de jihad propageerde. In plaats van radicalisering onder jongeren te voorkomen, zijn taak als jongerenwerker, zou hij deze juist hebben aangemoedigd. Zijn broer en zusje reisden af naar het kalifaat.

Nikki Sterkenburg: overheid moet minder naïef zijn over deradicalisering >

L.  werd in 2006 tot drie jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terreuraanslag. Na zijn vrijlating uit de gevangenis werkte hij jaren bij Streetcornerwork, in opdracht van het Amsterdamse gemeentelijk bureau radicalisering en polarisatie van de inmiddels ontslagen Saadia A. T. A. T., topambtenaar van de gemeente Amsterdam, wordt beschuldigd van vriendjespolitiek en fraude, en blunderde in een zaak rond een jongen die naar Syrië reisde.

Van der Laan diep door het stof

Van der Laan ging donderdag in een brief, daags voor het spoeddebat in de gemeenteraad over de ontslagen A.T., diep door het stof. De PvdA-burgemeester erkent dat de gemeente onzorgvuldig is geweest bij de aanpak van radicalisering. Van der Laan wil de hele aanpak herzien.

De Amsterdamse burgemeester erkent dat het team dat zich boog over radicaliserende jongeren te gesloten was. Saadia A.T, de hoogste ambtenaar op dit dossier, werd twee weken geleden ontslagen. Tegen haar loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens fraude en belangenverstrengeling. Volgens de gemeente heeft ze met een offerte gesjoemeld.

‘De wijze van werken kon mede door die zwakke aansturing te losjes, te ongecontroleerd en te improviserend worden,’ schrijft Van der Laan. ‘Met wie doen we zaken, hoe besteden we aan, hoe selecteren we partijen, wie mag het doen, hoe wordt dat verantwoord. Daar zijn regels voor en die zijn niet consequent nageleefd, zonder dat dat opviel. Dat is ernstig.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.