Seksueel misbruik

Beschuldigde ontkent: ‘Jelle Brandt Corstius heeft gelogen’

30 oktober 2017

De man die wordt beschuldigd van de verkrachting van journalist Jelle Brandt Corstius is tv-producent Gijs van Dam. Van Dam reageerde bij het programma Pauw op de aantijgingen: ‘We lagen in een dronken bui in bed.’

‘Ik kan niet anders. Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd op basis van een gelogen verhaal,’ zei van Dam in het programma. Van Dam was 25, Brandt Corstius 24. Volgens Van Dam zijn de twee in bed beland na een drankje aan de bar, maar was dat met wederzijdse toestemming en was er op geen moment sprake van dwang. ‘Maar misschien heeft hij het anders beleefd dan ik.’

Brandt Corstius is volgens advocaat Plasman aangeklaagd voor smaad en laster. ‘Je kunt wel een verhaal naar buiten brengen zonder een naam te noemen maar daarmee is het kwaad al geschied. Brand Corstius beschuldigt iemand ervan een verkrachter te zijn. Dat deed hij heel manipulatief en met raffinement.’

Uitvoerend producent van Big Brother en Idols

Van Dam is eigenaar van het mediabedrijf Ten Eleven Entertainment. Op het moment van de mogelijke verkrachting, in 2002, was hij producent bij Barend & Van Dorp. Hij werkte onder andere als uitvoerend producent mee aan Big Brother en Idols.

Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van de Stichting de tv-beelden, de organisatie die de verkiezing van de Nederlandse televisievakprijzen begeleidt.

Van Dam startte zijn carrière bij publieke omroep KRO in 1997 bij De Breakfastclub op Radio 3FM en actualiteitenmagazine Netwerk. In 2001 stapte hij over naar commerciële televisie toen hij werd gevraagd om late night talkshow Barend & van Dorp te produceren.

Creatief directeur bij Talpa

Van 2008 tot en met 2010 was van Dam verantwoordelijk voor de creatieve directie van John de Mol’s Talpa Producties. Als creatief directeur stond hij aan de wieg van veel televisieprogramma’s waaronder Ik Hou van Holland.

Brandt Corstius deed zijn beschuldigingen in een column in Trouw vorige week, maar noemde daarbij geen namen. Hij vertelde dat hij zou zijn gedrogeerd en daarna tot orale seks werd gedwongen tijdens zijn stage bij Barend & Van Dorp in 2002. Zijn onthulling komt voort uit de wereldwijde actie #metoo waarin slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal delen. De redactie van Trouw zou Van Dam om een reactie hebben gevraagd. Die stuurde vervolgens een brief van een advocatenkantoor terug en dreigde met een aanklacht.

Brandt Corstius onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor een strafzaak tegen Van Dam. Hij reageerde dinsdagmorgen op de uitzending van Pauw, via Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.