Politiek

Dijsselbloem mist ‘vuurkracht’, verlaat Tweede Kamer

Door Elif Isitman - 11 oktober 2017

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën verlaat over twee weken de Tweede Kamer. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij Kamervoorzitter Khadija Arib.

‘De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb,’ schrijft Dijsselbloem in zijn brief volgens de Volkskrant. Hij stopt met de politiek.

Voorzitter van de eurogroep

De opvolger van Dijsselbloem in de Tweede Kamer wordt William Moorlag, oud-gedeputeerde uit Groningen. Dijsselbloem stopt in de week van 23 oktober, de week dat ook het nieuwe kabinet wordt gepresenteerd op het bordes.

Deze week werd wel bekend dat Dijsselbloem zijn termijn als voorzitter van de eurogroep mag afmaken. Dijsselbloem is sinds januari 2013 eurogroepvoorzitter, en blijft die functie tot medio januari vervullen. De ministers van de eurogroeplanden stemden daar afgelopen week mee in.

Historisch verlies

De PvdA leed een historisch verlies bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in maart. De partij ging terug van 38 naar negen zetels.

Dijsselbloem zelf zat – met een kleine onderbreking – van 2000 tot 2012 in de Kamer. Zijn portefeuilles varieerden van onderwijs, integratie, en vreemdelingenbeleid tot openbaar vervoer en fiscale zaken. In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet van de PvdA en VVD. Als voorzitter van de eurogroep speelde hij een grote rol bij de Griekse schuldencrisis.

De verkiezingsnederlaag van de PvdA gaf volgens Dijsselbloem de doorslag om ermee te stoppen. ‘De grote stappen van de afgelopen jaren hebben ook hun sporen nagelaten. En de uitslag van 15 maart is de politieke prijs die daarvoor is betaald,’ aldus Dijsselbloem. De PvdA moet volgens hem nu een nieuwe koers uitzetten in de oppositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.