Amsterdam

Geen toezicht op Bilal L. ondanks verleden Hofstadnetwerk

Door Berend Sommer - 04 oktober 2017

Bilal L., voormalig jongerenwerker bij de gemeente Amsterdam, werd nooit in de gaten gehouden bij zijn werk. Als voormalig lid van de Hofstadgroep kon hij ongestoord zijn gang gaan. Het feit dat hij het deradicaliseringstraject had doorlopen, was voor de gemeente voldoende.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is verbijsterd over deze nieuwe ontwikkeling in dit slepende dossier: ‘Op het dossier radicalisering verwacht je op zijn minst dat de gemeente proactief is, maar het beeld dat hier opdoemt is: laks en naïef.’

Nadat hij was ‘gederadicaliseerd’, kon Bilal L. bij de gemeente Amsterdam aan het werk als jeugdwerker. Eenmaal aan het werk bij bureau Streetcornerwork, werd er geen enkel toezicht meer op hem gehouden. Opmerkelijk, omdat Bilal L. in 2006 werd veroordeeld voor het ronselen van radicale moslims in de gevangenis.

Aanraking met Justitie

Bilal L. kwam in 2004 vast te zitten voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders. Vervolgens werd hij in 2006 opnieuw veroordeeld omdat hij medegevangenen aanzette tot radicalisering. Tijdens het proces over de moord op Theo van Gogh, werd door een getuige verklaard dat Bilal L. het moordwapen geleverd zou hebben, maar die verklaring werd later weer ingetrokken.

Ook waren er twijfels over de rol van Bilal L. als jeugdwerker.  In 2014 slaat er een vader van een jongen alarm, omdat hij twijfels heeft bij de aanpak van Bilal L.. Hij stapt naar de wijkagent om de rol van Bilal L. bij de uitreis van zijn zoon aan te kaarten. De gemeente heeft dat signaal niet opgepikt, omdat de klacht ‘niet concreet is onderbouwd’. CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma over dit incident: ‘Dit is heel kwalijk van de gemeente. Er is gewoon niet geluisterd. Wat wil je dan, dat zo’n vader een heel rapport opstelt?’

‘Deradicalisering is een industrie’

In 2014 sprak de Volkskrant met Bilal L. over zijn werk: ‘Ik geloof niet in deradicaliseringsprogramma’s. Het is een industrie, er gaat veel geld in om. Bovendien kan je makkelijk misleidende antwoorden geven.’ Het jongere zusje van Bilal L. reisde eerder naar Syrië af, om daar mee te doen aan de jihad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.