Utrecht

Na vondst fiets zoekt politie donderdagavond door naar Anne Faber

Door Elif Isitman - 05 oktober 2017

Meer informatie rondom de vermissing van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht. De politie heeft mogelijk haar fiets gevonden, en vooralsnog helpt het leger nog niet actief mee met de zoektocht.

De zwarte fiets werd donderdagmiddag uit een vijver vlakbij Huis ter Heide in de gemeente Zeist getrokken. Het is niet zeker dat het haar fiets is, maar hij lijkt er wel op. De politie verricht nader onderzoek.

Opvallende elementen

Opvallend aan de zwarte omafiets met handremmen zijn volgens de politie een rekje voorop met koplamp eronder, en een rode sticker op het achterste spatbord. De vijver ligt niet ver van het fietspad waar woensdag al uitgebreid werd gezocht.

Dinsdag werd in die omgeving al een jas gevonden die vermoedelijk van haar is. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zoekt naar DNA-sporen op de jas.

Anne wordt sinds vrijdag vermist. Ze vertrok toen uit Utrecht voor een fietstocht. Ze stuurde haar vriend nog een foto van zichzelf in de regen, maar sindsdien ontbreekt van haar elk spoor.

De zoektocht naar de vermiste vrouw gaat intussen door, ook donderdagavond nog. Donderdagmiddag hebben zo’n 40 leden van de Mobiele Eenheid (ME) samen met ongeveer 60 vrijwilligers het gebied vlakbij de voormalige vliegbasis Soesterberg in de Soester Duinen uitgekamd. Daar werd vrijdag voor het laatst een signaal van de telefoon van Anne opgevangen. Maandag werd daar al met speurhonden gezocht.

Die telefoon, een zilverkleurige iPhone 5S, is ook nog niet gevonden. Waarschijnlijk zit hij in een zwart hoesje met stippen. De politie gaf een foto vrij van de telefoon en het hoesje.

Geen actieve betrokkenheid leger

De oom van Anne, Hans Faber, deed eerder op de dag een emotionele oproep aan het leger om mee te helpen met de zoektocht. ‘Wij willen alles op alles zetten en de zoektocht intensiveren. Nu Anne zes dagen vermist is, tikt de tijd niet in ons voordeel,’ aldus Faber, die optreedt als woordvoerder van de familie.

Vooralsnog helpt het leger nog niet actief mee. Er zou daartoe nog geen officieel verzoek zijn ingediend bij Defensie. Ook wordt het alleen gedaan wanneer het toegevoegde waarde heeft. Volgens Defensie heeft de politie zelf helikopters die technisch voldoende zijn uitgerust om te zoeken. Pas wanneer de politie, burgemeester of het Openbaar Ministerie hulp van het leger inroepen, kunnen soldaten eventueel in actie komen. Op dit moment wordt dergelijke specialistische hulp nog niet nodig geacht. Specialisten van de politie en van Defensie adviseren op dit moment wel bij de zoektocht. Ook heeft een groep veteranen zich aangemeld als vrijwilliger om te helpen met de zoektocht.

Het zoekgebied langs de routes waar Anne waarschijnlijk heeft gefietst is zeer groot, maar het is ook niet uit te sluiten dat ze zich buiten dat gebied bevindt.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.