Treinen

NS belooft iedereen zitplek met nieuwe superintercity

Door Fleur Verbeek - 03 oktober 2017

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan flink uitbreiden in capaciteit. Dinsdag onthult de vervoerder de nieuwe intercity, die alle reizigers een zitplek garandeert.

De treinen zijn van alle technisch hoogwaardige snufjes voorzien, schrijft De Telegraaf.

Zo zijn er ontmoetingsruimtes aan boord, stopcontacten, wifi en extra grote wc’s. De trein haalt een topsnelheid van 200 kilometer per uur en zal gaan rijden op de trajecten tussen Amsterdam en Breda en van Den Haag naar Eindhoven. Later komt hier het traject Amsterdam-Utrecht bij. De nieuwe trein wordt in gebruik genomen vanaf 2021.

NS langer onder vuur vanwege drukte in spits

De Intercity New Generation, zoals de trein heet, moet in totaal plaats bieden aan 25.000 reizigers. De NS heeft 79 nieuwe treinen besteld. Daar komen mogelijk nog 150 treinen bij. De aankoop is hoog nodig, omdat de NS al langer onder vuur ligt door de drukte in de spits.

Door korting buiten de spits aan te bieden en door de aanschaf van nog eens 118 nieuwe CAF-treinen – geproduceerd in Spaans Baskenland – wil de vervoerder de drukte aanpakken. De extra treinen moeten de capaciteit met 33 procent vergroten, meldt een zegsman in de krant. Dat moet genoeg zijn om alle reizigers te vervoeren.

Er is ook kritiek op de nieuwe trein. Zo vrezen tegenstanders voor een nieuw Fyra-debacle. Ook zien critici het als een gemiste kans dat de nieuwe trein geen dubbeldekker is. Volgens de NS is dit juist een bewuste keuze geweest, omdat minder validen zo een betere toegang hebben en de in- en uitstaptijden worden verkort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.