Tweede Kamer

Pechtold: ‘Burgemeester Amsterdam? Uitgesloten!’

26 oktober 2017

D66-leider Alexander Pechtold gaat Eberhard van der Laan niet opvolgen als burgervader van de hoofdstad. Dat liet Pechtold vandaag weten in radioprogramma Stand.nl . Na de dood van Eberhard van der Laan werd gespeculeerd over de D66-leider als opvolger.

Toen Pechtold tijdens de formatie van de nieuwe regering verklaarde geen ministerspost te ambiëren, ging de geruchtenmachine op volle toeren draaien. D66 is de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad. De stad wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd door PvdA-burgemeesters. Nu ligt het voor de hand dat D66 de opvolger levert.

‘Uitgesloten’

Gevraagd of hij de burgervader van de hoofdstad wordt, antwoorde Pechtold: ‘Dat kan ik uitsluiten.’ Tegen Stand.nl zegt de leider van D66, die al sinds 2006 in de Tweede Kamer zit, dat hij daar voorlopig blijft: ‘Dat is wel het plan.’

Zowel Pechtold als CDA-leider Sybrand Buma blijft in de Tweede Kamer. De overweging is dat ze een sterke fractievoorzitter van doorslaggevend belang vinden om de nipte meerderheid van 76 zetels te waarborgen. ‘Ik heb het reuze naar mijn zin, anders zou ik hier niet aan beginnen,’ zegt Pechtold hierover.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.