Amsterdam

‘Politie houdt peperdure adviezen Elatik onder de pet’

Door Tom Reijner - 19 oktober 2017

De politie houdt een groot deel van de duurbetaalde adviezen van diversiteitsadviseur Fatima Elatik onder de pet. Elatik schreef die adviezen voor het politiekorps in Amsterdam, maar veel van deze adviezen worden niet openbaar gemaakt.

Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Rapporten die de krant heeft opgevraagd, staan vol zwartgemaakte passages.

Allochtone agenten voortrekken

Aanbevelingen over diversiteit en discriminatie zijn door de politie onleesbaar gemaakt. Volgens de politie zijn de adviezen niet in de openbaarheid gebracht, omdat de adviezen door WOB-specialisten van de politie zijn aangeduid als ‘persoonlijke beleidsopvattingen’.

Voor deze adviezen verdiende de oud-PvdA-politica de afgelopen twee jaar zeker een kwart miljoen euro. Zo schrijft Elatik ’na tendentieuze publicaties’ een communicatie-strategie voor de politie. Ze stelt een programma op – ‘Politie voor iedereen’ – waarin staat dat de politie een betere afspiegeling van de samenleving moet vormen.

Het moet multicultureler, om zo te voorkomen dat de organisatie draagvlak zou kunnen verliezen in de maatschappij, aldus De Telegraaf. Elatik zou hebben voorgesteld om allochtonen die solliciteren voor agent, voor te trekken – ook al waren ze kwalitatief slechter dan hun autochtone collega’s. ‘Je krijgt er andere kwaliteiten voor terug,’ sprak Elatik volgens de krant, iets dat ze overigens ontkent.

Deradicaliseringsambtenaar Saadia A.T.

Elatik. tevens oud-voorzitter van deelraad Amsterdam-Oost, ging begin september voortijdig weg als directeur diversiteit bij de Amsterdamse politie. Haar contract liep tot 1 oktober.  Volgens de politie is dit gebeurd in onderling overleg, bleek uit een brief die het AD heeft ingezien. Elatik ontkent dit. Zij zegt dat ze het besluit zelf heeft genomen. Volgens bronnen van het AD zou het ontslag van deradicaliseringsambtenaar Saadia A.T. de doorslag hebben gegeven.

Lees dit commentaar van Nikki Sterkenburg nog eens: overheid moet minder naïef zijn over deradicalisering

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar ex-stadhuisambtenaar Saadia A. T. vanwege fraude en machtsmisbruik. Elatik werd in verband gebracht met Saadia A. T., maar naar haar loopt geen strafrechtelijk onderzoek. Volgens een politiewoordvoerder was het onderzoek naar A. T. geen reden om de werkzaamheden van Elatik eerder te beëindigen. De gemeente Amsterdam ontsloeg A.T.

Fatima Elatik over kritiek: ‘Het is een Marokkanenjacht’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.