Amsterdam

Raad wil opheldering over geheim project Van der Laan

Door Tom Reijner - 29 oktober 2017

Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering over het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente, nadat Elsevier Weekblad zondag een geheim project van de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan onthulde.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het verhaal ‘bizar’ en vindt dat ‘alles nu boven tafel moet’. VVD-raadslid Marianne Poot spreekt van een ‘heftig artikel’ en wil dat de onderste steen bovenkomt. ‘Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd?’ Ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman wist van niets, zegt ze tegen de Amsterdamse stadszender AT5.

‘Het roept bij mij heel veel vragen op. Donderdag hebben we een debat met de locoburgemeester. Mijn eerste vraag zal zijn of dit waar is.’ Die locoburgemeester is na het vertrek van D66’er Kajsa Ollongren – thans minister van Binnenlandse Zaken – Eric van der Burg (VVD).

Moet Saadia a.T. boeten?

Wijlen Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan draaide in het diepste geheim een geheel eigen anti-radicaliseringsproject, waar de ontslagen ambtenaar Saadia a.T. nu voor op lijkt te draaien. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekbladdat inzage kreeg in vertrouwelijke stukken en sprak met betrokkenen. Het project, met als codenaam Grijze Campagne, werd met veel geheimzinnigheid omkleed en aan het zicht van de controle onttrokken. Wethouders en de gemeenteraad werden niet geïnformeerd en ook op het stadhuis wisten maar weinig mensen van het bestaan. De campagne mocht op geen enkele wijze te relateren zijn aan de gemeente Amsterdam.

De Grijze Campagne omvat een serie van 25 filmpjes die, na goedkeuring van de burgemeester, op YouTube zouden worden gedeeld. In de filmpjes is een door de gemeente ingehuurde Marokkaanse Amsterdammer te zien die vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie. In een van de scripts zegt hij bijvoorbeeld: ‘Waarom is elke politieman, elke uitsmijter, elke stadswacht een klootzak?’Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en de Amsterdamse politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg waren wel op de hoogte, maar waren het er niet mee eens dat de overheid aan heimelijke beïnvloeding zou doen. Bovendien zou de campagne bijdragen aan negatieve beeldvorming van agenten. Desondanks ging Van der Laan er toch mee door.

’Doel van de campagne is het ondermijnen van de waarden, emoties en de aantrekkingskracht van de gewelddadige jihad en deze te vervangen door een nobele, interne psychologische strijd’, zo staat te lezen in een van de vertrouwelijke stukken. De vlogs moeten jongeren een spiegel voorhouden, maar op nadrukkelijk verzoek van Van der Laan mag religie geen enkele rol spelen in de filmpjes. Ook woorden als ‘jihad’ zijn uit den boze. Het idee komt uit de koker van de Ier David Kenning, die sinds 2015 de gemeente Amsterdam adviseert op het gebied van radicalisering. Kenning heeft namens de geheime diensten in Irak gewerkt en daar dossiers bestudeerd van plegers van zelfmoordaanslagen.

Van der Laan zat al sinds zijn aantreden in 2010 met het dossier radicalisering in zijn maag. Lees meer in deze reconstructie die Nikki Sterkenburg maakte >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.