#Formatie

‘Rutte III investeert half miljard tegen hoge werkdruk onderwijs’

Door Berend Sommer - 04 oktober 2017

Na een recordformatie van meer dan 200 dagen, lijkt het erop dat de vier partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het met elkaar eens zullen worden. Volgende week wordt naar verluid het Regeerakkoord gepresenteerd. Waarschijnlijk wordt het regeerakkoord dinsdag gepresenteerd.

Dat meldt de Volkskrant. De vier partijen willen nemen een aantal maatregelen om de economie verder aan te laten trekken. Met name wordt  de regelgeving bij zieke werknemers wordt voor midden- en klein-bedrijf versoepeld. De achterliggende gedachte is dat bedrijven dan sneller werknemers in vaste dienst nemen. Ook wordt geïnvesteerd in Defensie en wordt mogelijk het belastingstelsel herzien. Rutte-III wil de btw verhogen, om vervolgens de belasting op arbeid te verlagen.

Meer geld voor onderwijs

Het nieuwe kabinet trekt 500 miljoen euro uit om de werkdruk van leerkrachten in het basisonderwijs te verlichten. Scholen kunnen het geld gebruiken om bijvoorbeeld onderwijsassistenten aan te trekken en kleinere klassen te vormen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen binnen de formatie. Tijdens de Troonrede kondigde koning Willem-Alexander al aan dat leraren komende begroting meer geld krijgen.

Docenten dringen al langer aan op extra geld voor het basisonderwijs. Ze vragen niet alleen een half miljard om de werkdruk aan te pakken, maar ook een hoger salaris. Donderdag staken de leerkrachten om hun eisen kracht bij te zetten, die staking van de leraren gaat gewoon door.

Op Prinsjesdag werd al bekend dat basisscholen komend jaar 270 miljoen extra krijgen om de lonen van leerkrachten te verhogen. Tijdens het zomerreces dreigde de PvdA  met een kabinetscrisis als de lerarensalarissen niet werden verhoogd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.