politiek

Teleurgestelde Neelie Kroes: ‘Maar één VVD-vrouw minister’

Door Elif Isitman - 22 oktober 2017

VVD-coryfee Neelie Kroes is teleurgesteld over het feit dat er volgende week niet meer vrouwen van haar partij op het bordes zullen staan. ‘Premier Mark Rutte heeft de drie andere politieke leiders niet gestimuleerd om vrouwelijke ministers voor te dragen,’ zegt Kroes.

In een interview met Het Parool trekt ze de vergelijking met Frankrijk en Canada: ‘Het is gewoon geen prioriteiten stellen. De Canadese premier Trudeau en de Franse president Macron stellen op voorhand: vijftig procent van mijn kabinet wordt vrouw. Daar moet je aan werken, anders komt het niet. Ook in een vierpartijenkabinet.’

Kroes dringt er bij Rutte al langere tijd op aan dat hij meer vrouwen in hoge posities plaatst.

‘Het gaat om de ministers’

‘Je moet markeren wat je belangrijk vindt, maar nog niet een derde van dit kabinet is vrouw. Dan kun je wel wat vrouwelijke staatssecretarissen aanstellen, waardoor het totale team er beter uitziet, maar het gaat om de ministers,’ verwijzend naar Cora van Nieuwenhuizen, beoogd VVD-minister van Infrastructuur. Voor de rest worden Barbara Visser en Tamara van Ark namens de VVD voorgedragen als staatssecretarissen van respectievelijk Defensie en Sociale Zaken.

Volgens Kroes zegt Rutte dat het geslacht van zijn bewindslieden secundair is aan hun kwaliteiten: ‘Als je de keuze voor vrouwen uitstelt tot het laatste moment, dan gebeurt er niets.’

Met de tijd mee

Tekenend, vindt Kroes, dat ze in Den Haag niet met hun tijd meegaan. Ook vraagt ze zich af hoe Rutte ‘deskundigheid’ meet, aangezien hij zegt dat belangrijker te vinden dan geslacht: ‘hoe toets je dat, en met wie?’

Kroes hoopt dat Rutte toezegt om een eventueel volgend kabinet voor de helft uit vrouwen te laten bestaan. ‘Het moet niet zo zijn dat je op het laatst maar wat vrouwen kiest omdat Neelie anders lastig wordt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.