Politiek

‘Religieuze scheiding moet kunnen zonder instemming’

Door Fleur Verbeek - 29 november 2017

CDA en GroenLinks willen een wetsvoorstel indienen waardoor mensen in een religieus huwelijk van elkaar kunnen scheiden, ook als de partner daarmee niet instemt.

De wet kent nu alleen het burgerlijk huwelijk. Over een religieus huwelijk gaat de rechter niet, oordeelde die vorig jaar nog. Een Pakistaans-Nederlandse moslima eiste dat haar man instemde met echtscheiding, maar kreeg te horen dat ze daarvoor naar een Britse islamitische rechtbank moest stappen.

De vrouw liet het er niet bij zitten, omdat de gemeenschap waarin ze leeft haar nog als getrouwd beschouwt. Daarom kan ze bijvoorbeeld geen nieuwe relatie beginnen of onbezorgd naar een moslimland reizen. In hoger beroep kreeg de vrouw vorige week alsnog gelijk van het gerechtshof.

Hij is geliefd, maar onderschat hem niet, schrijft Eric Vrijsen. Lees hier het profiel van staatssecretaris Raymond Knops >

Andere rechters moeten zelfde lijn volgen

‘Een belangrijke uitspraak,’ zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), ‘maar die geldt alleen voor dit specifieke geval.’ Het Kamerlid ‘wil ook andere vrouwen die willen scheiden de zekerheid bieden die ze verdienen’. Tot dit geregeld is, moet minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) ervoor zorgen dat andere rechters de lijn van het gerechtshof volgen, vinden CDA en GroenLinks.

In de wet staat al wel dat huwelijksdwang is verboden, maar dat is volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg niet genoeg. Ze wijst erop dat daarvoor nog nooit iemand is vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.