Criminaliteit

Extra toezicht Robert Mikelsons na contact met journalisten

04 november 2017

Bezoekers van de veroordeelde kindermisbruiker Robert Mikelsons worden voortaan strenger in de gaten gehouden door de autoriteiten. Vooraf moeten ze worden gescreend. Ook de post en de telefoongesprekken van de zedendelinquent worden strenger gecontroleerd.

Dat laat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming weten. De aangescherpte maatregelen zijn een reactie op een artikel in de Volkskrant.

De krant bleek contact te hebben met Robert Mikelsons, en hem te bezoeken in de extra beveiligde inrichting in Vught. Mikelsons had hen aangemeld als ‘relatiebezoek’, maar hij had geen toestemming gevraagd voor een bezoek van journalisten, dat valt onder de norm ‘mediabezoek’. Gedetineerden moeten elk contact met journalisten laten goedkeuren door de directie van de gevangenis.

Spijtbetuigingen Robert Mikelsons

De Volkskrant wilde van Mikelsons een toelichting op een excuusbrief die hij heeft geschreven aan de ouders van zijn slachtoffers. Mikelsons schreef brieven met spijtbetuigingen aan de ouders, en wil hen de mogelijkheid bieden voor een gesprek. Mikelsons werd in 2013 veroordeeld tot 19 jaar celstraf met tbs. Hij pleegde misbruik met 67 kinderen.

Mikelsons verstuurde vorig jaar een brief aan de advocaat van een groot deel van de ouders. Maar ook Trouw en de Volkskrant kregen daar een kopie van. Hij vermomde zijn schrijven als een brief naar zijn raadsman. Omdat het contact tussen de delinquent en de advocaat strikt vertrouwelijk is, kon de brief ongemerkt in handen komen van de advocaat van de slachtoffers.

Volgens Dekker is de kwestie ook besproken binnen de penitentiaire inrichting in Vught. Personeel wordt op het hart gedrukt altijd scherp te zijn, aldus de minister.

Bron:ANP

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.