Amsterdam

Filmmaker slachtoffer van nieuw anti-homogeweld

Door Tom Reijner - 23 november 2017

Amsterdam is opnieuw het toneel van anti-homogeweld. Een groepje jongens sloeg in de nacht van maandag op dinsdag twee zoenende vrouwen tegen de grond in de Reguliersdwarsstraat, dé homo-uitgaansstraat van de hoofdstad. Een van de slachtoffers is een filmmaker uit Brazilië, die net een prijs had gewonnen op IDFA.

In het kader van dat internationale documentairefestival, dat elk jaar in Amsterdam neerstrijkt, vierden de Braziliaanse Denise Kelm Soares (31) en de Spaanse Iso Luengo (24) – beiden filmmaker – feest in Club NYX, schrijft de krant Het Parool. Luengo won op IDFA een prijs voor haar film I Am.

De daders liepen lachend weg

Toen zij na afloop van het feestgedruis buiten op straat begonnen te zoenen, doemde er plotseling een groepje jongens op in de verder uitgestorven uitgaansstraat. Soares werd in haar gezicht geslagen en viel op de grond. Luengo kreeg een trap in haar buik. ‘Voordat ik het wist, lag ik bloedend op de grond,’ zegt Soares tegen de krant. De wonden vielen mee, al moest Soares wel voor een scan naar het ziekenhuis. De twee hebben aangifte gedaan.

‘Ze riepen iets, maar ik verstond het niet. Verder kan ik me niet zoveel herinneren. Het waren twee of drie jongens, en ze waren in elk geval heel jong,’ aldus de Spaanse. De daders liepen lachend weg, terwijl Luengo nog probeerde om het groepje in te halen. ‘Ik dacht dat dit soort dingen hier [in Amsterdam, red.] niet gebeuren,’ zegt Soares.

Vrolijk dansje afgestraft met ‘kankerhomo!’

Helaas gebeurt dit geweld regelmatig. In juni werd een Surinaamse toerist op het Damrak gemolesteerd. Een groepje jongens beukte zodanig op hem in, dat hij zich moest laten behandelen door een kaakchirurg in het ziekenhuis.

Diezelfde maand kon een lichtgetinte man een vrolijk dansje van een van de klanten in een Amsterdamse supermarkt niet zo waarderen en sloeg hem knock-out. Even daarvoor had hij zijn slachtoffer uitgescholden voor ‘kankerhomo’. In oktober vorig jaar werd een homostel zwaar mishandeld. Een van de daders is intussen veroordeeld.

De Amsterdamse politie was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.