Stroomstoring

Chaos in Culemborg na stroomuitval

Door Fleur Verbeek - 14 november 2017

In Culemborg stonden vannacht hulpdiensten en burgers op scherp nadat de stad werd getroffen door een stoomstoring. Dat gebeurde nadat een apache-helikopter van Defensie in hoogspanningsdraden vloog.

Bij ruim 24.000 huishoudens viel de stroom meteen uit, het centrum was aardedonker. Treinverkeer raakte ontregeld. Al vrij snel werden vernielingen gemeld, zeker één auto vloog in brand. Gevreesd werd voor massale plunderingen, omdat deuren van supermarkten niet meer sloten. Medewerkers besloten daarop het heft in handen te nemen en zelf te bewaken bij de deuren.

Zo meldden werknemers van een supermarkt in Tiel op Facebook dat ze met winkelwagens de deuren barricadeerden nadat jongeren de winkel bestormden. Elders in de stad werden ruiten ingeslagen en er kwamen meldingen van vernielingen binnen. Veel groepen jongeren gingen er de straat op en er werd vuurwerk afgestoken.

Politie in opperste staat van paraatheid

De politie was in opperste staat van paraatheid en stuurde extra personeel naar het crisisgebied. Door problemen met het mobiele netwerk riep de Veiligheidsregio op om alleen te bellen in geval van nood. Een politiehelikopter hield vanuit de lucht de omgeving in de gaten.

In het centrum liet de gemeente geluidswagens rijden om de omgeving op de hoogte te houden. Politie-auto’s met grote schijnwerpers werden ingezet voor een baken van licht.

Scherp toezicht op zorgcentra

De brandweer hield scherp toezicht op zorgcentra om te zien of bewoners en medewerkers zich redden in het donker. Op verschillende plekken moesten buurtbewoners wegens brandgevaar aangestoken vuurkorven uit laten branden. Inwoners van de stad waagden zich lopend niet op straat.

De politie in De Waarden vroeg WhatsAppgroepen in de getroffen dorpen om voor sociale controle op straat te zorgen. Ook mensen die hun hond uitlaten werd gevraagd goed om zich heen te kijken.

Rond 1.15 uur weer stroom

Een woordvoerster van netbeheerder Liander liet rond 1.15 uur weten dat alle huishoudens en bedrijven weer stroom hebben. In de loop van de ochtend moet duidelijk worden hoe groot de schade is.

De Koninklijke Marechaussee is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het ongeluk met de helikopter. Daaruit moet duidelijk worden of door menselijk handelen fouten zijn gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.