Duitsland

Merkel moet formatie maar redden, vindt Zijlstra

Door Tom Reijner - 20 november 2017

De formatie in Duitsland is mislukt, nu de beoogde liberale coalitiepartner FDP heeft besloten zich terug te trekken. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) vindt dat bondskanselier Angela Merkel het overleg moet vlottrekken.

Nieuwe verkiezingen zijn het slechtst denkbare scenario, zegt Zijlstra maandag in Brussel.

Zijlstra: ze hebben pas één ronde gesprekken gehad

De politieke impasse betekent volgens Zijlstra geen bestuurlijke crisis voor Europa, maar impact heeft het wel. Als Duitsland geen regering heeft, ‘staat de boel hier niet stil, maar gaat het wel een stuk langzamer’. Hij weet waarover hij spreekt, want hij was zelf betrokken bij de mislukte formatiepogingen met GroenLinks, totdat het na zeven maanden formeren (en vakantie) toch lukte met de ChristenUnie. Zijlstra vindt het spijtig dat de gesprekken tussen het CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel, de liberale FDP en de Groenen zijn vastgelopen.

Lees meer over de ontstane crisis in Duitsland: de gesprekken liepen naar verluidt stuk op het thema migratie >

Maar opnieuw naar de stembus gaan, lijkt hem een slecht idee. ‘Ze hebben pas één ronde gesprekken gehad. In Nederland hebben we er zeven maanden over gedaan. Ik zou zeggen: opnieuw nadenken en dan opnieuw praten in plaats van nieuwe verkiezingen.’ Premier Mark Rutte (VVD) zou maandagochtend naar Berlijn afreizen voor een gesprek met de Duitse bondskanselier. Maar dat gaat vanwege de opgebroken coalitieonderhandelingen niet door. Een nieuwe datum voor het bezoek is er nog niet.

Door het stuklopen van de gesprekken tussen Merkels CDU, de liberale FDP en de Groenen is het land in een politieke crisis verzeild geraakt. Mogelijk volgen er nieuwe verkiezingen – tenzij de SPD van Martin Schulz alsnog besluit deel te nemen aan de formatie. Na de verkiezingen waren de sociaal-democraten, die enorm verloren, echter duidelijk: wij doen niet mee.

In Elsevier Weekblad: Hoe Angela Merkel haar moraal oplegt aan Europa >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.