Islam

Ook zonder migratie blijft aantal moslims toenemen

Door Fleur Verbeek - 30 november 2017

Ook zonder migratie neemt het aantal moslims in Europa de komende jaren toe. Hun aandeel in de totale Europese bevolking kan binnen een paar decennia zelfs verdubbelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Center. Nu is het percentage moslims van de totale Europese bevolking ongeveer 5 procent.

In 2050 kan dat aandeel meer dan verdubbelen en groeien naar 11,2 procent of meer, afhankelijk van de grootte van de migratiestromen. Het gaat dan om zo’n 58,8 miljoen mensen in totaal in Europa. In Nederland komt dat neer op een aantal van zo’n 2,2 miljoen moslims.

Moslims krijgen gemiddeld één kind meer

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat de grenzen voor moslims volledig sluiten zal hun bevolkingsaandeel groeien naar 7,4 procent, omdat zij in verhouding dertien jaar jonger zijn en gemiddeld één kind meer krijgen.

Maar veruit het grootste deel van de toename komt door migratie. Tussen 2010 en 2016 kwamen ongeveer 2,5 miljoen moslims naar Europa voor werk of om naar school te gaan. Nog eens 1,3 miljoen kregen een vluchtelingenstatus, waardoor ze in Europa mogen blijven.

De denktank verwacht niet dat veel moslims van hun geloof afstappen. In de afgelopen zes jaar keerden zich netto maar 160.000 mensen van het geloof af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.